Wysłany: 18 Styczeń 2010, 22:57 problem z subwofferem i glosnikami
moj problem polega na tym ze mam podpiety 1500w sub do 1500w wzmacniacza i pod wzmacniacz mam tez podpiete 2 tylnie glosniki o wspolnej mocy 480 w i ostatnio cos sie stalo i wydaje mi dziwne dzwieki, jak dodaje gazu to te dziwkinarastaja i spadaja rowniez gdy obroty spadaja ale jak poruszam radiem i je troche wyciagne to dzwiek sie uspokaja i pieknie gra, chce pod to podpiac jeszcze przednie glosniki o wspolnej mocy 400w ale wczesniej musze usunac ten problem:) prosze o wasza pomoc
Tak na logike jeśli dźwięk się poprawia gdy ruszasz radiem to wina najprawdopodobniej leży po stronie okablowanie, możliwe że masz jakieś luzy na stykach. Trzeba by połączenia sprawdzić.
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 19 Styczeń 2010, 12:09
opisz dokladnie jaki masz setup modelami a nie samymi mcoami i co do czego podpiete. Bo z posta nie wynika czy nie masz tego wszystkiego do jednego wzmaka podpiętego.
To co opisujesz że masz zakłócenia (pewnie lekkie gwiżdżenie) w głośnikach zależnie od obrotów silnika to zakłócenia prądowe na kablach sygnałowych. Często się zdarza gdy kable sygnałowe lecą razem z prądowymi.
Poza tym wystarczy wyciągnąć radio i zobaczyć czy wszystko jest na pewno na swoim miejscu.
PS łatwiej będzie się czytać Twoje posty gdy zaczniesz używać nowych zdań i rozdzielania myśli do nowych linii :) pierwszy post to jedno zdanie na 6 linijek
wiec tak:D mam 1500w wzmacniacz juiced i pod to skrzynia sonego 1500w do tego samego wzmacniacza mam podpiete tylnie glosniki tez sonego
wszystko bylo ok do pewnego czasu, a radio juz wyciagalem i poruszalem kablami i to nic nie dalo i sprawdzalem czy wszystko na swoim miejscu to tak jest:D nic sie nie odlaczylo:D hehe:D no ale ale to gwizdzenie nadal jest;/
no i tak to wyglada:D ja nie mam pojecia co moze byc nie tak...ehh...
pomozcie...jak to naprawic...ehh...:|napoczatku myslalem ze to kabel co idzie do akumulatora i ze gdzies tam robi przebicie i dlatego tak jest ale jak wyciagne radio jakies 3 cm i nim poruszam w dol to ten nieprzyjemny dziek znika;|
Marka: Honda Pomógł: 2 razy Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 19 Styczeń 2010, 15:55
Wygląda jakby gdzieś zwarcie się robiło przy radiu lub jeden z kabli(obstawiam mase) przerywa. Wyciągnij radio i sprawdzaj ruszając kable aż dojdziesz który to.
Więcej przez forum ci nie pomogę musiałbym to mieć przed sobą
masa za słaba moze byc wtedy przenosi sie dzięk z alternatora lub szczotki w alternatorze umierają i tez sie tak dzieję albo radio ma problemy z filtrami i przepuszcza wtedy sie kupuje osobny filtr na rca za 25 pln i po bulu
Jak wcześniej działało to tak jak koledzy wcześniej stwierdzili problem może być po stronie masy. jednostka sterująca powinna sprawnie zakłócenia ściągać do masy. gorzej jeśli elektryka samochodu posiada już jakieś drobne mankamenty i wpuszcza silne zakłócenia (piki) wtedy należałoby jakieś filtry dodatkowe zamontować.
Marka: FSO Polonez
Model: Caro Pomógł: 1 raz Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 20 Styczeń 2010, 12:18
przede wszystkim, jak to jest podpięte? radio najlepiej jakby miało + i - z akumulatora, ewentualnie - na dobrej masie i żeby nie było do niej nic więcej przypięte. jakiej jakości są kable rca, którędy są puszczone, gdzie są podpięte kable zasilające ze wzmacniacza, którędy idą. skoro poruszanie radiem działa to ja bym proponował wyciągnąc radio i zobaczyć czy wszystkie wtyczki są ok, spróbować jechać na wyciągniętym radiu i ruszać kablami sygnałowymi co się będzie działo.
Marka: Kia Sportage III
Miasto: Ossy/ czasem Chorzów
Wysłany: 20 Styczeń 2010, 13:36
też bym polecił sprawdzenie przewodu masowego.
no ja zamontowałem jakiś filtr na RCA bo mi gwizdało jak w rajdówce przy przyśpieszaniu , ale to była wina raczej tego, że 'yntelygenty' co kładły okablowanie położyli prawdopodobnie RCA i czerwonego grubasa w jednym progu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum