Witam Panowie sprawa jest nastepujaca, zbieram powoli sprzet do accorda i mam maly problem, odnosnie suba.
Przednie glosniczki to HELIX DB 62.1, WZMAKOL ALPINE MRV-F375.
Upatrzylem sobie suba JL AUDIO 8" W3V3, z racji takiej ze nie chce wielkiego pudla w kufrze ale teraz mam problem bo nie wiem czy 4 czy 8 ohm.
Powiem szczerze ze mam okazje lyknac 8 omowego, ale nie wiem jak to bedzie dzilac i czy wzmakol temu poradzi.
wzmacniacz na 5 kanale przy 4 ohm ma od 100 do 130 watow glosniczek ma 150w wiec powinno dzilac, tylko nie wiem co z tymi omami:( czy ta 8 bedzie ladnie grac ?!
Marka: Honda Pomógł: 2 razy Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 08:51
klos napisz jaka masz impredancje głośników i jaką wzmaka i co chcesz zamienić i na jaką.
Najlepiej jest dostosować impedancje głośników do wzmaka gdyż.
Albo spalisz wzmak albo głosniki. potrzebuje też znać moc wzmaka i głośników
Jeśli chcesz zastosować wzmacniacz zaprojektowany by dawać 8 ohm impedancji wyjściowej pod głośniki 4 ohm to odradzam bo możesz szybko spalić końcówkę.
Jeśli odwrotnie to głośniki będą osiągały dwu krotnie mniejsza moc.
Marka: FSO Polonez
Model: Caro Pomógł: 1 raz Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 11:16
klos, koledzy mają racje. co innego jeśli jest możliwość zmostkowania suba pod 4 ohmy, wtedy wzmacniacz osiągać będzie swą maksymalną moc dla 4ohm. jeśli zaś takiej możliwości nie ma, podaruj sobie ten głosnik. poza tym 130W na głośnik 150W to trochę za mało
Marka: Honda Pomógł: 2 razy Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 15:36
Wszystko będzie hulać tylko pozostaje pytanie czy wzmacniacz wydoli i będzie grało tak jak należy. Przy takim obciązeniu masz przynajmniej pewność że nie spalisz końcówki
Wzmacniacz wydoli tylko głośniki będą grać na pół gwizdka.
Jak dane kanały będą tej samej impedancji to będzie w miarę dobrze, ale jednak lepiej szukać głośników które mają impedancję zgodną ze wzmacniaczem. Masz pewność że wzmacniać przekaże odpowiedni poziom mocy dla odpowiedniej częstotliwości, a głośnik będzie 'grał' w pełnym zakresie.
Marka: FSO Polonez
Model: Caro Pomógł: 1 raz Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 21:23
klos, ja akurat dobrze zrozumiałem. podam ci przykład
mój wzmacniacz w 4ohmach ma 150W RMS, po zmostkowaniu go do 2ohmów ma już 300W RMS (mostkuje się głośnik, do wzmacniacza podpina się tak sami). jak podłączysz głośnik 8ohmowy to moc przekazywana na głośnik spadnie z powodu dużego obciążenia, w najgorszym przypadku spalisz końcówkę mocy. jeśli głośnik ma możliwośc mostkowania na 4ohm to możesz go brać, jeśli nie to szukaj czegoś innego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum