Strona główna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osiągnięcia | Zloty | Galeria

Użytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: robo
28 Luty 2008, 18:29
Autoalarm -prawdy i mity
Autor Wiadomość
sonar

Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 12 Maj 2007, 03:55   Autoalarm -prawdy i mity

Witam!

Postanowiłem napisać ten artykuł w związku z swoją wieloletnią praktyką i mitamij akie w niej powstały,dotyczące zabezpieczeń samochodowych i ich skuteczności.

Wielu z nas słyszało,że alarm jest mało skuteczny,jest to strata kasy itp.brednie,owszem zgodzę się z tym,pod warunkiem,że jeżeli montażu dokonuje osoba nie mająca o tym pojęcia to tak faktycznie będzie.

Po pierwsze amatator,zna bardzo słabo instalację danego samochodu,brakuje mu wiedzy technicznej z instalacji samochodowych w związku z czym wybiera albo najbardziej typowy wariant odcięcia z alarmu(rozrusznik,zapłon)albo robi to w miejscu bardzo widocznym-zejście ze stacyjki-niestety trudno tu mówić o dobrym zabezpieczeniu a tak na dobrą sprawę mówimy o tandecie-ano dlatego,że rozrusznik jest namacalny od razu jak i odcięcie zapłonu (15)również-najczęsciej się deska nie świeci w całości kontrolkami co wskazuje na pewną amatorszczyznę.

Dodam,że w każdym samochodzie jest jeszcze czujnik halla,pompa paliwa no i przede wszystkim sterownik(komputer),pozwalający nam zrobić bardzo skuteczne odcięcie ,w takim sensie,że po pierwsze dobrze pozwoli ukryć przekaźnik blokady a po drugie identyfikacja ciętego obwodu będzie znacznie bardziej utrudniona dla potencjalnego złodzieja.

Niestety ,życia wielokrotnie zmusza nas do instalacji samodzielnej-bo kasa bo coś innego-ale należy sobie zadać pytanie czy inwestycja w zabezpieczenia warta 300 zł czy trochę więcej ,a tym samym spokój nie jest więcej warta niż próba samodzielnego jego montażu,a tym samym zabezpieczenia swojego autko w sposób niejednokrotnie przeciętny.

Często spotykam się ze stwierdzeniem a co to za problem samemu założyć-są poradniki,fora internetowe i inne pomocniki-niestety efekty takich ingerencji są różne-typowym objawem jest kiepsko wykonanana(skrosowana)instalacja elektryczna,bak lutowań-podłączanie na skrętke etc.

Wracając do skuteczności odcięć-ponieważ poza montażem zabezpieczeń,prowadzimy również awaryjne odpalanie,serwis fabrycznych immobilizerów-w przypadku problemów np.na drodze powiem,że dobrze założony system alarmowy potrafi złodziejowi utrudnić życie na min.2-3 minuty-mało oj nie- bardzo dużo,nikt nie ma czasu (samochodziarze)ABY BAWIć SIę I SZUKAć odcięcia-pod warunkiem,że jest ono dobrze ukryte-no chyba,że mamy centralkę na wierzchu a odcięcia porobione w widocznym miejscu to już inna historia-wtedy efekt jest taki ,że zamiast autoalarmu mamy sterowanie pilotowe zamka centralnego.

Bardzo skuteczne są odcięcia dodatkowe-deaktywowane ukrytym mikro przyciskiem,magnesem,bądź np.system bepobsługowy tzw.karta,który nosimy przy sobie.

Oczywiście powyższe rozważania mało wniosą w życie-natomiast jedna zasada-pamiętajmy,że nie wszystko potrafimy samemu wykonać skutecznie i profesjonalnie,wszak po to uczymy się całe życie,żeby być dobrym w swoim fachu,a nie Mc Gyverem,który potrafi wszystko ,a tak na dobrą sprawę niewiele i byle jak.

I jeszcze jedno-dobrego systemu alarmowego raczej nie kupimy na giełdzie,aukcjach internetowych .Szanujący się producenci mają tzw.zamknięta sieć dystrybucji i nie dopuszczają do sytuacji w której ich autoalarm pojawia się na giełdzie,sprzedawany z samochodu czy na aukcji .

Według mnie najlepsze jakościowo są poniższe systemy ,nigdy nie miałem z nimi problemów(kolejność przypadkowa);Seo,Tytan,Ampio,Silicon,Exus,Proxima,Predator.

Pozdrawiam

Maro/Sonar

Google 

Marka: Opel
Model: Astra
Wysłany:    Reklama Google

broc 

Marka: BMW
Model: E39 530d
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 13 Maj 2007, 09:03   

no panowie trzeba przyznać na naszym przykładzie ze -sonar- ma racje .... bo mało co przy naszych jeszcze mało dopieszczonych samochodach wychodziło za pierwszym razem ... ale trzeba próbować, montaż alarmu raczej do tego nie należy ... ja też skorzystałem z usług
fachowca, do tego czasu nie mam problemów z zabezpieczeniem ale nie ukrywam ze kupiłem je na allegro nie kosztowało mało ale i też nie należy do czołówki super zabezpieczeń ... ;-)
Identyfikator Tlen

Odpowiedz do tematu