Strona g³ówna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osi±gniêcia | Zloty | Galeria

U¿ytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Nastêpny temat
Wywali³o korki na stacji...
Autor Wiadomo¶æ
robo
P a y M a s t e r

Pomóg³: 1 raz
Miasto: ¦wiêtoch³owice
Wys³any: 27 Czerwiec 2007, 10:45   Wywali³o korki na stacji...

Psychologowie twierdz±, ¿e nic tak nie poprawia samopoczucia cz³owieka, jak dawanie innym prezentów.

Czêsto ju¿ sam u¶miech obdarowanej osoby sprawia, ¿e czujemy siê potrzebni, nasze morale ro¶nie.

Wszystko jest ok, dopóki obdarowujemy kogo¶ dobrowolnie. Gdy jednak wbrew naszej woli kto¶ chce uzyskaæ od nas jaki¶ prezent (nawet nie¶wiadomie), wówczas mówi siê ju¿ o próbie wy³udzenia...

Oto, co spotka³o jedn± z naszych czytelniczek na po tankowaniu na jednej ze znanych stacji benzynowych:

Tankowa³am wczoraj w nocy na stacji PKN Orlen w Skoczowie (woj. ¶l±skie) - g³ówna droga prowadz±ca do Ustronia - benzynê i LPG. Dok³adnie w tym samym czasie rozpoczêto tankowanie gazu i benzyny, po kilkunastu sekundach nagle stacje ogarnê³a ciemno¶æ. Jak wyja¶ni³a nam pani obs³uguj±ca dystrybutor: "wywali³o korki, co siê u nas na stacji czêsto zdarza". Mój facet Micha³, tankuj±c benzynê - jako fizyk i mi³o¶nik elektroniki - w¶lepia³ siê w dystrybutor benzynowy ciesz±c siê z faktu, ¿e mimo braku pr±du na urz±dzeniu widaæ, ile zatankowa³, bo producenci dystrybutora zainstalowali widocznie jakie¶ urz±dzenie podtrzymuj±ce zasilanie na wypadek takich awarii. Super. Na dystrybutorze z LPG pokazane by³o 3,5 litra do czasu wywalenia korków a na benzynowym - 1,78 litra.

Pani wróci³a z zaplecza a wraz z ni± wróci³o ¶wiat³o. Sympatyczna pracowniczka poprosi³a Micha³a o uregulowanie nale¿no¶ci za tê drobnicê zatankowan± przed awari±, by móc kontynuowaæ proces. Nie ma sprawy! Jednak tu zaczê³y siê schody. Po doj¶ciu do kasy okaza³o sie, ¿e do zap³acenia mamy za 3,5 litra gazu i... za 10 litrów benzyny! Sic! Sk±d to siê wziê³o? Pracowniczka stacji twardo obstawa³a przy swoim, ¿e tyle pokazuje jej kasa i tyle jest na dystrybutorze. Niemo¿liwe jest jednak, by w ci±gu kilkunastu sekund zatankowaæ a¿ tyle. Jednak Micha³ zap³aci³, by siê z kobiet± nie k³óciæ. Wracaj±c do auta zobaczy³ na dystrybutorze juz warto¶æ 11,78 litra zatankowanej benzyny - tego wcze¶niej nie by³o....

Tu pojawia sie pierwszy problem (oszustwo?) - jakim cudem nagle z 1,78 litra warto¶æ zmieni³a siê równo o 10 litrów na 11,78 ? Czy pracownik stacji mo¿e z komputera zmieniæ stan liczników na dystrybutorach?

Gdy Micha³ wróci³ do auta, odpali³ a wskazówka poziomu paliwa - ani drgnê³a. Wtedy posz³am do kasy i zaczê³o siê przeci±ganie linii, z telefonami do kierowniczki (dane do wiadomo¶ci redakcji) stacji w³±cznie. Stacja obstawa³a przy swoim, ¿e skoro "komputer tyle pokaza³, znaczy ¿e tyle zosta³o zatankowane". Nie pomaga³y argumenty, ¿e wy³±czenie "nag³e" pr±du nie jest moja win± - od kierowniczki dowiedzia³am siê, ¿e taki "problem" pojawia siê u nich do¶æ czêsto, zg³aszaj± to do centrali koncernu PKN (po co?) oraz do elektrowni (to juz prêdzej), ale nie udaje im siê nic z tym zrobiæ. Ciekawe, ¿e tylko na stacji zrobi³o siê ciemno. Nie pomaga³y argumenty, ¿e poziom paliwa w baku nam siê nie podniós³. Nie pomaga³ argument czas / litry, czyli czy mo¿liwe jest zatankowanie w tym samym czasie tylko 3,5 litra gazu i a¿ 11,78 litra benzyny.

Stacja by³a pe³na absurdów: choæ p³atno¶æ za paliwo by³a dokonana kart±, by "upewniæ mnie", ¿e wszystko siê u nich zdarza (to dopiero absurd), kierowniczka telefonicznie zleci³a pracownicy podliczenie stanu kasy.... Po co? Przecie¿ to musia³o siê zgadzaæ. Zaproponowa³am rozwi±zanie w postaci wypompowania paliwa z baku i zmierzenie poziomu paliwa w zbiornikach na stacji. Po pó³godzinnej przepychance dosta³am 20 z³ gotówk± do rêki, by w oparach w¶ciek³o¶ci pojechaæ sobie stamt±d i nigdy ju¿ nie wróciæ.

Chcia³abym wiedzieæ, czy inni kierowcy trafili kiedy¶ na takie problemy: nag³e wy³±czenie pr±du, reset dystrybutorów i nag³a zwy¿ka zatankowanego paliwa a w zwi±zku z tym - przyrost zobowi±zañ wobec stacji paliw z tytu³u teoretycznie nabytego paliwa.

Je¶li mog³abym prosiæ o interwencjê i wystawienie problemu na forum, by³oby ¶wietnie. Podejrzewam, ¿e to piêkny przekrêt. I na pewno nie powsta³ na tej stacji, tylko mo¿liwe, ¿e ma du¿o grono zwolenników kantowania naiwniaków w nocy, gdy s± na tyle zmêczeni, ¿e nie pamiêtaj± dok³adnie, ile zatankowali - lub je¶li wykryli b³±d, nie bêd± sie k³óciæ, machn± rêk± i pojada dalej godz±c siê z oszustwem...

Tre¶æ pochodzi z www.INTERIA.pl

Co o tym s±dzicie? Mo¿e kogo¶ z naszego forum mia³ takie ciekawe przygody :?:
Identyfikator Tlen

Google 

Marka: Abarth
Model: Grande Punto
Wys³any:    Reklama Google

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Marka: Honda
Model: CRX del Sol
Pomóg³: 3 razy
Wys³any: 27 Czerwiec 2007, 12:11   

fajna stacja, ja dziêkujê :)

mnie nic podobnego nie spotka³o, ale raczej bym nie odpu¶ci³ :)

broc 

Marka: BMW
Model: E39 530d
Pomóg³: 3 razy
Wys³any: 27 Czerwiec 2007, 20:15   

no bardzo dziwna sytuacja ... dziwi mnie tylko ta zbie¿nosc liczb 1.78 l i 11.78 wydaje mi sie ze moze cos facet przeoczy³ :P:P:P ale jak by³o to juz sie nie dowiemy :-P
Identyfikator Tlen

czerwony_spioch
[Usuniêty]

Wys³any: 27 Czerwiec 2007, 23:56   

dziwne by by³o gdyby zatankowa³ ca³y zbiornik a na liczniu by by³o 1,78l a tak to tylko polska rzeczywistosc....

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: