Strona główna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osiągnięcia | Zloty | Galeria

Użytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Następny temat
Tysiące praw jazdy nieważne!
Autor Wiadomość
robo
P a y M a s t e r

Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 17 Styczeń 2008, 21:28   Tysiące praw jazdy nieważne!

Masz wadę wzroku i jesteś kierowcą? Sprawdź swoje prawo jazdy.

Jeśli nie ma na nim informacji, że powinieneś jeździć w okularach lub soczewkach, twój dokument jest nieważny, ostrzega "Metro".

Problem dotyczy osób, którym okulista nakazał podczas kierowania autem noszenie okularów, szkieł kontaktowych lub opaski na jedno oko. Taka informacja - zakodowana w czterech cyfrach - powinna znaleźć się na odwrocie prawa jazdy (dotyczy to tylko dokumentów wydanych od 1 stycznia 2002 r). Niestety, wiele urzędów wydających dokumenty zapomina o wpisywaniu tych danych.

Wszyscy, którzy w swoich prawach jazdy w ostatniej rubryce nie mają wpisanego specjalnego czterocyfrowego kodu, na wszelki wypadek powinni zgłosić się do odpowiednich urzędów i wymienić dokument, radzi Krystyna Augustyniak z wydziału komunikacji urzędu dzielnicy Warszawa Rembertów.

- Jeśli kierowca jest w stanie udowodnić, że w badaniach lekarskich wyraźnie było zaznaczone, że powinien jeździć tylko w okularach czy tylko w soczewkach, a pracownik urzędu tego nie wpisał, wtedy nowy dokument dostanie za darmo - dodaje.

Gorzej, jeśli "papiery" lekarskie zgubiliśmy. Wtedy wymiana uderzy nas po kieszeni. Za badania zapłacimy bowiem ok. 150 zł, za wyrobienie nowego "prawka" - 70 zł. Niestety, taki wydatek czeka też wszystkich, którzy w swoich dokumentach mają np. wpisany kod 01.01 oznaczający, że mogą jeździć tylko w okularach, a lepiej czują się za kierownicą w soczewkach. Do używania ich wymiennie uprawnia bowiem kod 01.06.

"Metro" przypomina co oznaczają kody: 01.01 - musisz nosić okulary; 01.02 - musisz nosić soczewki kontaktowe; 01.03 - musisz mieć szkła ochronne; 01.04 - musisz nosić szkło matowe; 01.05 - musisz mieć przepaskę na oko; 01.06 - możesz nosić okulary lub szkła kontaktowe.

Treść pochodzi z www.INTERIA.pl

Takie coś to tylko może być w Polsce! devil001
Kto musi jeździć w okularach lub soczewkach?
Identyfikator Tlen

Google 

Marka: Abarth
Model: Grande Punto
Wysłany:    Reklama Google

Szymon 
Szymon

Marka: Honda
Model: Accord
Miasto: Bytom
Wysłany: 17 Styczeń 2008, 22:39   

W okularach lub soczewkach raczej Ci, którzy wadę wzroku mają, np. ja (żeby zaś nie było nieścisłości - mówię tutaj jedynie że mam wadę wzroku) albo mój ojciec... Chociaż w gruncie rzecz też nonsens, żeby na prawie jazdy pisało, czy jeździć w okularach, czy soczewkach... devil001

adamus 
Art Director

Marka: Toyota
Model: Corolla E11
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 17 Styczeń 2008, 23:40   

O szit, to dotyczy również mnie :-/ Ale mam to w tyłku, co mi zrobią pałkarze jak mnie zatrzymają? Już nie raz miałem kontrolę i nigdy o tym nie wspominali devil001

Moja fura na: TwojaFura.pl

Renault Dąbrowa Górnicza

klos 

Model: Civic/Accord
Miasto: Świętochłowice/Corby
Wysłany: 17 Styczeń 2008, 23:50   

smieszne to bardzo ja mam rubryke pusta ale moze dlatego ze prawko robilem przed 2002 wiec tak czy inaczej luzzzzzzzz ale moja dziewczyna natomiast ma wpisane 01.06. czyli jak by nie bylo wszystko ok
nie zmienia to jednak faktu ze tylko w polsce moze sie cos takiego zdazyc a najzabawniejsze jest to ze dopiero po 6 latach ktos zorientowal sie ze w ogole cos takiego istnieje zaloze sie ze 99% uzytkownikow tego forum nie mialo o tym pojecia ja rowniez ..........

Tuningowiec 
Realizuj marzenia

Model: Corolla E12
Wysłany: 18 Styczeń 2008, 11:13   

Jak dla mnie to różnicy nie robi,bo jeśli miałbym nosić okulary to bym je nosił i jeździł w nich,ale po co takie coś do prawka wpisywać... :-/ Ciekawe co jeszcze śmiesznego wymyślą,bo u nas w Polsce to wszystko jest możliwe :lol: Dobrze że ja mam dobry wzrok jeszcze :-P

robo 
P a y M a s t e r

Marka: Abarth
Model: Grande Punto
Wysłany: 18 Styczeń 2008, 11:21   

w starym (jeszcze papierkowym) prawo jazdy pisało, że masz wadę wzroku i masz zalecenie od lekarza, żeby jeździć w okularach lub soczewkach

www.spojler.pl - spojlery, zderzaki, progi, brewki, blendny...

Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Identyfikator Tlen

thx 

Marka: OPEL
Model: ZAFIRA
Miasto: SW
Wysłany: 18 Styczeń 2008, 20:28   

to by cza miec pecha zeby policja sie do tego doczepila. jo aqrat w um robil w komunikacji i niebylo takiego przypadku zeby policja zatrzymala pj ze ktos jechal bez okularow albo cos takiego.

Diups 
www.pimpteam.pl

Model: Crx Del Sol
Miasto: Kraków
Wysłany: 18 Styczeń 2008, 21:33   

mam 01 jakies na dole :D czyli to to :P

adamus 
Art Director

Model: Corolla E11
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 19 Styczeń 2008, 11:56   

Eh, ale media wywołały panikę... :-/

W związku z pojawiającymi się w mediach informacjami dotyczącymi zamieszczonych w
dokumencie prawa jazdy kodów ograniczeń ze względów medycznych w kierowaniu pojazdami, Biuro Informacji i Promocji MI wyjaśnia, że oznaczenie tylko kodu 01 (bez subkodów) w żadnym przypadku nie może podważać ważności wydanego przez organ prawa jazdy. Stosowanie subkodów od 01.01 do 01.06 nie jest obowiązkowe.

http://motoryzacja.interi...rek,1044335,415

:-D

Moja fura na: TwojaFura.pl

Renault Dąbrowa Górnicza

thx 

Marka: OPEL
Model: ZAFIRA
Miasto: SW
Wysłany: 19 Styczeń 2008, 12:16   

adamus napisał/a:
Stosowanie subkodów od 01.01 do 01.06 nie jest obowiązkowe.

adamus, ale jak na badaniach lekarskich masz napisane okulary itd.
to zawsze sie to wpisuje ;-)

Odpowiedz do tematu