Piłeś? Brałeś? Oddajesz samochód fiskusowi
"Rzeczpospolita": Już niedługo za jazdę pod wpływem alkoholu można stracić samochód.
Dziennik informuje, że przyjęty przez rząd projekt zmian kodeksu karnego zakłada obligatoryjny przepadek pojazdów prowadzonych przez pijanych kierowców na rzecz Skarbu Państwa. Kierowca musi mieć we krwi powyżej pół promila alkoholu lub być pod wpływem narkotyków - taki jest warunek.
Kierowców takich będą sądzić 24-godzinne sądy. W przypadku, gdy prowadzący auto nie będzie jego właścicielem, zapłaci jego równowartość. Przy współwłasności, na przykład w przypadku małżeństwa, kierowca zapłaci połowę wartości samochodu. Kierowca tir-a zapłaci nawiązkę w wysokości nawet do 100 tysięcy złotych. Przepadkowi nie będą jednak podlegały rowery ani inne pojazdy niemechaniczne, jak jachty i szybowce - czytamy w "Rzeczpospolitej".
Co o tym temacie sądzicie?
Bo ja jestem jak najbardziej ZA! Zabrać prawko to taka sobie kara, tym bardziej, żę są sposoby na jego odzyskanie. Za stratę samochodu można się już oduczyć głupich nawyków
Google
Marka: Alfa Romeo
Model: 159 Sportwagon
Wysłany: Reklama Google
Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 09:58
ja jestem za, dodatkowo powinni jeszcze jedno jajo ucinać...
tak że dwa razy jechales nawalony - to juz podobnych sobie nie spłodzisz ;)
Marka: Abarth
Model: Grande Punto Pomógł: 1 raz Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 10:33
Też jestem ZA!
Może wreszcie to poskutkuje bo bezmyślność ludzka nie zna granic, nawet tym co zabrali prawko jak jechali po wpływem alkoholu to jeżdżą dalej bez prawa i dalej po wpływem alkoholu, są po prostu bezkarni. Niektóry to da do myślenia "piłem nie jadę bo mi samochód zabiorą" bo jest to ich dorobek życia.
_________________ www.decadence.pl - klub tuningowy
Marka: BMW
Model: E39 530d Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 10:37
Jestem za ale czy to wejdzie to nie mam pojęcia ... tym bardziej ze ci którzy będą za tym głosować też często są łapani za jazdę po pijanemu....
chrapcio
Marka: Honda
Model: Concerto Pomógł: 1 raz Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 17:02
robo napisał/a:
bo jest to ich dorobek życia.
Potwierdzam, komuś napewno będzie zależało aby zachować swój majątek a nie jakieś tam prawko, pełno ludzi jeżdzi bez prawka i tak im nic nierobią tylko grzywny wstawiają, a tak przynajmniej nie będą mieli czym jeżdzić!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum