Strona główna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osiągnięcia | Zloty | Galeria

Użytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Następny temat
Legenda umarła 8 lat temu
Autor Wiadomość
robo
P a y M a s t e r

Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 23 Wrzesień 2008, 06:38   Legenda umarła 8 lat temu

Dokładnie osiem lat temu zakończono produkcję "malucha", który dla milionów Polaków był pierwszym samochodem w życiu.

Kiedy w czerwcu 1973 r. rozpoczynano produkcję fiata 126p, kosztował on 69 tysięcy złotych, czyli 30 ówczesnych średnich pensji. Dziś można go kupić nawet za kilkaset złotych.

Dla wielu kierowców "maluch" był przepustką do świata motoryzacji. Aby jednak stać się jego właścicielem najpierw trzeba było zdobyć talon, co często graniczyło z cudem. Ciasny, głośny i niewygodny.

- Miał jednak jedną, niepowtarzalną zaletę. Wszystkie rzeczy mechaniczne można było naprawić pod domem - wspomina z sentymentem pan Stanisław z zakładu mechanicznego we Wrocławiu.

Pierwszy egzemplarz samochodu, który zmotoryzował Polskę i "za życia" stał się legedną, zjechał z taśmy produkcyjnej 6 czerwca 1973 roku. Wówczas nikt nie przypuszczał, że fiat 126p, szybko ochrzczony "maluchem" przetrwa zmiany ustroju i utrzyma się w produkcji aż do 2000 roku!

Pierwsze egzemplarze wyposażone były w dwucylindrowy, chłodzony powietrzem silnik o pojemności 594 cm3 rozwijający moc 23 KM. W 1977 roku rozwiercono go do pojemności 652 cm3. Załadowany w granicach rozsądku (zgodnie z adnotacjami w dowodzie rejestracyjnym) "maluch" rozpędzał się do setki w czasie ok 47 sekund. Podawana przez producenta prędkość maksymalna oscylowała w granicach 110 km/h...

Ostatni egzemplarz należący do limitowanej do 1000 sztuk edycji "Happy End" wyjechał z fabryki 22 września 2000 roku. Dziś mija dokładnie osiem lat od tego momentu...

Treść pochodzi z www.INTERIA.pl
Identyfikator Tlen

Google 

Marka: Abarth
Model: Grande Punto
Wysłany:    Reklama Google

broc 

Marka: BMW
Model: E39 530d
Wysłany: 23 Wrzesień 2008, 08:11   

:mrgreen: ach szkoda mówić .. chyba kazdy z Nas bedzie go pamiętał.
Jest to chyba jedyny samochód z którym kazdy z nas miał styczność

No i na morze sie w nim jechało w czwórkę .... kijwoko a teraz ...
Identyfikator Tlen

urGo 
wszechmocny

Marka: Mazda
Model: MX-5
Wysłany: 23 Wrzesień 2008, 09:39   

No i jak mało ich teraz widać na drodze. Moment i ludzie się przenieśli do tanich aut z zachodu o wyższym standardzie.

ciapol 
Administrator
Vice-Chairman

Marka: Alfa Romeo
Model: 159 Sportwagon
Miasto: Bytom
Wysłany: 23 Wrzesień 2008, 09:54   

Na chwilę obecną "maluchami" są: Honda Civic V gen i chyba Golfy I i II :-P

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Marka: Honda
Model: CRX del Sol
Wysłany: 23 Wrzesień 2008, 10:53   

ooo Golf I to juz nie taki maluch ;) w niemczech już np za zdrową jedynkę trzeba dać 3 albo i 4 razy tyle co za zdrową dwójkę ;)

co do hondy to się zgadzam chociaż teraz rolę malucha chyba przejęło cinquecento ;) Honda Civic Vgen przejęła rolę typowego dresowosu jaką do tej pory pełniło bmw e30, nawiasem mówiąc tez przechodzące już powoli w culta :d

broc 

Wysłany: 23 Wrzesień 2008, 11:36   

sol napisał/a:
ooo Golf I to juz nie taki maluch ;) w niemczech już np za zdrową jedynkę trzeba dać 3 albo i 4 razy tyle co za zdrową dwójkę ;)

co do hondy to się zgadzam chociaż teraz rolę malucha chyba przejęło cinquecento ;) Honda Civic Vgen przejęła rolę typowego dresowosu jaką do tej pory pełniło bmw e30, nawiasem mówiąc tez przechodzące już powoli w culta :d

Czy dresiarze jeździli E30 to nie wiem bardziej to odczułem na modelu E36 no ale fakt E30 przechodzi już po woli w kultową furkę
Identyfikator Tlen

robo 
P a y M a s t e r

Marka: Abarth
Model: Grande Punto
Wysłany: 23 Wrzesień 2008, 18:13   

widzę, że zapodałem temat do refleksji i wspomnień :mrgreen: no to wspominamy...
ciapol pamiętasz jak śmigaliśmy tym malaczem co miałem jako auto zastępcze? historię z titkiem i laską na rowerze? :mrgreen:

www.spojler.pl - spojlery, zderzaki, progi, brewki, blendny...

Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Identyfikator Tlen

Tuningowiec 
Realizuj marzenia

Marka: Toyota
Model: Corolla E12
Wysłany: 23 Wrzesień 2008, 21:30   

Maluch fajno sprawa :lol: 1 auto na którym uczyłem się jeździć :mrgreen: a w dodatku to do dzisiaj posiadam zdjęcia ztuningowanego malucha ojca żótą żabe hehe :lol:
te auto duzo potrafiło :-) małe a tyle zdołało przewieźć żeczy co nie które dzisiaj siada ;-)

broc 

Wysłany: 24 Wrzesień 2008, 14:46   

pierwsze go malacza miałem brązowego można powiedzieć ze full opcja
-nowe zegary
-inna tapicerka
-składane oparcia przednie
-uchylne szyby tył
-plastikowe owiewki na klapie tył

Ale musiałem drugi akumulator wozić bo alternator coś sie dupczył i cos nie szło tego naprawić
No i pianką montażową miałem zabetonowane progi .... hehehe ale wspomnienia super yahoo

[ Dodano: 24 Wrzesień 2008, 15:47 ]
jeszcze mi sie przypomniało jak na giełdzie mozna było dokupić fotele z zagłówkami do malacza ... też czad :-P
Identyfikator Tlen

Odpowiedz do tematu