Wysłany: 16 Marzec 2009, 22:51 Koniec lewych przeglądów
Ponad połowa stacji kontroli pojazdów w Krakowie nierzetelnie wykonuje przeglądy. Władze miasta i policja bacznie przyjrzą się pracy diagnostyków – pisze „Gazeta Wyborcza Kraków”.
Inspektorzy NIK porównali liczbę zatrzymanych przez policję dowodów rejestracyjnych pojazdów, które miały usterki, z liczbą niedopuszczonych do jazdy samochodów przez pracowników stacji diagnostycznych. Okazało się, że przez policyjne sito nie przeszło 95% aut, które bez problemu wyjechały wcześniej z warsztatów stacji kontrolnych z ważnymi badaniami technicznymi.
Z raportu magistratu wynika, że ponad połowa krakowskich stacji diagnostycznych oszukuje swoich klientów. Zawyżają opłaty, badają samochody powierzchownie, przymykają oczy na usterki i nie prowadzą dokumentacji. Często kierowcy otrzymują pieczątkę bez wjazdu do warsztatu.
Policja rozpoczęła regularne kontrole. Patrol obserwuje samochody, które wjeżdżają do warsztatu, następnie policjanci zatrzymują świeżo sprawdzone auto i oceniają, czy przegląd został rzetelnie wykonany.
Marka: BMW
Model: E39 530d Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 17 Marzec 2009, 10:13
czerwony_spioch napisał/a:
lewe czy prawe co to za róznica:P czytałem to dzis w robocie i az mi sie przypomniało ze jutro musze przeglad zrobic.
tylko nie pisz gdzie byłeś
Fakt faktem dzieją się troszkę dziwne rzeczy ale jak juz sam Ciapol wiesz ciezko jest przegląd załatwić tak ze cel policji odnosi skutek
Te kontrole po wyjechaniu ze stacji maja sens..
Ale czytałem ostatnio ze sprawdzali samochody które przegląd miały poł roku temu czy dziewięć miesiecy temu i jak to ma być jakieś odzwierciedlenie tego co sie dzieję na polskich stacjach ...
Ale czytałem ostatnio ze sprawdzali samochody które przegląd miały poł roku temu czy dziewięć miesiecy temu i jak to ma być jakieś odzwierciedlenie tego co sie dzieję na polskich stacjach ...
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 17 Marzec 2009, 12:20
durnota... porzucają się o xenony, ktos pojedzie do domu, przełoży lampy zrobi przegląd, odbierze dowód i zarzuci spowrotem... co to da i na jakiej podstawie pretensje do diagnosty który sprawdzał 'poprawny' setup?
no ale chyba nie chodzi o naszą społeczność a o ogólnie niesprawne auta.
Popękane lampy, wydechy z dupy, pęknięte szyby, brak oświetleń tablic, folie, xenony, itp.
Niektóre auta na ulicy w ogóle nie nadają się do jazdy.
Pewnie hamulców i zawieszenia nie sprawdzą no ale reszta.
Marka: Honda Pomógł: 2 razy Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 17 Marzec 2009, 22:48
Cicho :p mi padło oświetlenie tylniej rejestracji.
mi się wydaje że stacje powinny przepuszać "na lewo" ale w zależności od usterki
Jeśli auto może powodować zagrożenie w ruchu to nie powinno się przepuszać ale brak podświetlenia tylniej rejestracji czy ksenony które zaraz można przemienić jak Solu mówi to lekka przesada
Marka: BMW
Model: E39 530d Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 18 Marzec 2009, 08:23
Skoti napisał/a:
mi się wydaje że stacje powinny przepuszać "na lewo" ale w zależności od usterki
Jeśli auto może powodować zagrożenie w ruchu to nie powinno się przepuszać ale brak podświetlenia tylniej rejestracji czy ksenony które zaraz można przemienić jak Solu mówi to lekka przesada
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum