Strona główna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osiągnięcia | Zloty | Galeria

Użytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Następny temat
Lista najbardziej nieudanych modeli ostatatnich 10lat.
Autor Wiadomość
czerwony_spioch
[Usunięty]

Wysłany: 29 Grudzień 2009, 11:23   Lista najbardziej nieudanych modeli ostatatnich 10lat.

http://www.autokrata.pl/a...nej-dekady-7708

Takie ładne auta a sie nie sprzedawały, widac miały godnych rywali.

Google

Wysłany:    Reklama Google

TazO 
ojciec redaktor

Marka: brak
Miasto: Chorzów
Wysłany: 29 Grudzień 2009, 11:29   

Biorąc pod uwagę to, że np. Caliber miał być konkurencją dla Golf (!), a Vel Satis, czy A2 odstraszały wyglądem, to nie dziwne, że sie nie sprzedawały. Zaskoczyły mnie za to Maybach i Auris na tej liście. Poza tym nie wiadomo na jakiej podstawie tą listę ułożono. Autokrata to nie jest raczej żaden autorytet motoryzacyjny.

czerwony_spioch
[Usunięty]

Wysłany: 29 Grudzień 2009, 11:37   

Mysle, że zostało to ułożone na zasadzie co się niesprzedaje, w tekscie sa porównania że cos innego tamuje rynek. O Maybachu pisza ze Roys ze stajni Bmw jest lepiej sprzedawany.
Opisane są tez przemiany w GM opel - saab - cadilac, ciekawe ile takich cadilaców jezdzi w Polsce.

Abarth85 
WWW.4KOLKA.INFO

Marka: Kia Sportage III
Miasto: Ossy/ czasem Chorzów
Wysłany: 29 Grudzień 2009, 11:47   

fakt faktem AUTOKRATA to jak mówisz nie jest autorytetem motoryzacyjnym, czytam co tam wypisują tylko z nudy. Ich niektóre poglądy i sposób opisywania samochodów powodują u mnie wrzody.

co do ich zestawienia po części się można zgodzić..
BLS to faktycznie Vectra C w innej budzie i nigdy nie widziałem takiego na żywo.
Maybachy za to już w dość sporej ilości, wiadomo że auto za dużą bańkę i więcej nie sprzedają sie w ilości 1000szt/ miesiąc.

a Auris to faktycznie porażka jest , tandetne plastiki, mułowate silniki , ch**owe skrzynie półautomatyczne .. itp

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Marka: Honda
Model: CRX del Sol
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 29 Grudzień 2009, 11:53   

kiedyś czytałem fajną książkę i marketingu gdzie jeden z największych autorytetów światowych w tej dziedzinie strasznie jechał po General Motors, że to do tego stopnia durna firma że wpierw wypuszcza samochód na rynek a potem szuka ludzi która go kupi, a powinno być przecież odwrotnie.

Że taki Caliber nie dał rady... średnio ładne, (podobno) nie tak niezawodne i nie tak tanie auto konkurencją dla Golfa?

Phaeton to strzał w stopę koncernu VAG, od dawna wiadomo że w tej grupie był prosty podział: luksusowe audi, świetne rodzinne i na co dzień VW, sportowe Seaty, tańsze ale niezawodne Skody. Sam nie wiem co Phaeton miał zrobić bo to w prostej linii konkrencja dla Audi A8 i gdyby pewnie wypuścili ten samochód pod marką Audi to lepiej by się sprzedał bo który bogacz wybierze bardzo drogie 'auto dla ludu' ;)

Odwrotnie u Jaguara.. kupując jaga chcesz mówić znajomym "jeżdżę Jaguarem" i źle jeśli to się kojarzy z kombi na podzespołach mondeo i klekoczącym pod maską dieslem.

PT Cruisera nie ma co komentować, tu sam design chyba zrobił robotę ;D

Fiat w klasie wyższej... ultrażart i to samo co VW. W ich grupie klasa wyższa to Lancia, sport to Alfra Romeo a tańsze auto na co dzień Fiat. Mogliby się postarać wyładnić nowe Lancie zamiast kombinować z Cromą.

Audi a2... mnie się podoba, ale dla większości brzydactwo i to pewnie drogie. Cadillac jeden wielki żart fuck_off .

Vel satis to eleganckie auto, ale znowu drogie :/ a mając do wydania kupę kasy ciężko kupić Renault... w tej klasie kupuje się wizerunek który daje merc, bmw, audi ale jeszcze długo nie Renault.

Dziwi mnie tylko Auris, nie zaprzeczając temu co napisał Abarth ludzie przekonają się o tym dopiero po kupnie ;D Tak więc pewnie z jakiegoś innego Auris się nie sprzedawał.

TazO 
ojciec redaktor

Wysłany: 29 Grudzień 2009, 12:00   

Co więcej, Phaeton jest (był?) produkowany w jednej fabryce z Bentleyami, gdzie ściany były szklane, a na podłodze parkiet. Więc w sumie nie wiadomo z czym to miało konkurować.
Ogólnie to myślę, że większość z tych samochodów sprzedawała się całkiem nieźle jak na tak wyróżniające się, a niekiedy dziwaczne samochody. Sam bym chętnie z tej listy przygarnął Phaetona, PT Cruisera, Crome czy A2.

czerwony_spioch
[Usunięty]

Wysłany: 29 Grudzień 2009, 12:02   

Przygarnać każdy by chciał ale czy zapłacic za niego?

staz 
WhoStoleMyEngine?!

Model: Civic Coupe
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 29 Grudzień 2009, 12:04   

Ja sie zastanawiam czemu paru aut nie ma na liście

np.
- Opel Signum - nie za bardzo wiem nawet co chcieli osiągnąć wypuszczając to auto. Z limuzynami nie ma co konkurować a jak ktoś chciał rodzinne auto to bral vectre,
- New Beetle - owszem w USA wielki sukces, ale jakoś nie przyjął sie w europie,
- Renault Avantime i Vel Satis myśle że miały zbyt odważną stylistyke jak na czasy w których wyszły - ludzie patrzyli stereotypowo że auto tej klasy to musi być sedan
- Peugeot 1007 - Kto wpadł na genialny pomysł rozsuwanych drzwi w takim aucie - dzieci pewnie czuły sie jak na pace dostawczaka ;p

jak jeszcze mi sie cos przypomni to zedytuje

Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl

TazO 
ojciec redaktor

Wysłany: 29 Grudzień 2009, 12:27   

czerwony_spioch napisał/a:
Przygarnać każdy by chciał ale czy zapłacic za niego?
Hehe, jeśli by stan konta pozwolił, to tak. Zawsze uważam, że rzeczy wyjątkowe mają swoją cenę.
Na liście brakuje mi jeszcze Subaru Tribeca, Yarisa Verso i FJ Cruisera.

Skoti 
Menager

Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 29 Grudzień 2009, 13:58   

signum to następca Omegi
www.utlime.pl
Identyfikator Tlen

Odpowiedz do tematu