Znalazłem stronkę gdzie było kilka mniej lub bardziej cennych rad dotyczących "trików" jakie można robić ze swoim samochodem
[...]
Na poczatku chciałabym sobie zastrzec, że nie biorę żadnej opowiedzialności za skutki opisanych tutaj metod jazdy samochodem.
Mają one na celu zwiększenie umiejętności polskich kierowców i bezpieczeństwa na naszych drogach.
Opisy są krótkie i proste. Proszę się tym nie przejmować, po kilku dniach ćwiczeń sami się przekonacie, że wykonanie opisywanych sztuczek jest tak samo proste jak wykonane przeze mnie opisy:)
Są jednak bardzo skuteczne i gwarantuję, że będą Państwo zadowoleni rezultatami "ćwiczeń"
Przygotowanie auta
Zanim zaczniemy jakiekolwiek manewry musimy odpowiednio zadbać o naszą maszynę.
Należy sprawdzić i w razie potrzeby poprawić:
•poziomy olejów i ewentualnie ich wiek/przebieg
•ciśnienie powietrza w oponach (nie może być za niskie)
•wyważenie kół
•poziomy płynów...najważniejszy hamulcowy.
Wszystkie te czynności są bardzo ważne, gdyż każdy chce, aby jego samochód niszczył się jak najmniej!!!
Obrót auta o 180 stopni w przód
Zaczynamy jeżdzić (obrót o 180 jadąc w przód):
•puszczamy gaz
•naciskamy sprzęglo
•redukcja biegu do 2
•skręcamy koła "na maksa" w którąś stronę, 0,01 s później ciągniemy z całej siły za dżwignię hamulca ręcznego
jeśli mamy auto:
•z napędem na tylne koła to po wykonaniu obrotu o 90 stopni naciskamy na maksa gaz i puszczamy sprzegło (nie zmieniając pozycji kół)
•z napędem na przednie koła to po wykonaniu również 90 stopni naciskamy gaz i puszczamy sprzęgło ("zakotwiczając" w ten sposób przednie koła i przyspieszając obrót auta)
Po wykonaniu obrotu o około 160stopni prostujemy koła dodając lekko "gazu" i szczęśliwie kończymy manewr przy oklaskach publiczności
Obrot auta o 180 stopni w tył
rozpędzamy samochód jadąc tyłem (prędkość trzeba wyczuć: tak żeby wydawało nam się, że jedziemy szybko)
•patrzymy cały czas do tyłu
•leciutko skręcamy kierownicę w jedną stronę
•zaraz po tym odbijamy mocno i gwałtownie w drugą stronę (cały czas trzymamy gaz)
•po wykonaniu obrotu o 90 stopni nogę z gazu przenosimy na hamulec
•w miedzyczasie zmieniamy bieg na 2
•samochód sam sie obróci do pełnego obrotu
po obrocie puszczamy sprzęgło i wciskamy do końca pedał gazu
•manewr wykonany
Sztuczka ta jest bardzo efektowna. Po kilku dniach ćwiczeń będziesz mógł szpanować tak nawet na dość wąskich drogach.
UWAGA:
zwracaj bardzo dużą uwagę na krawężniki i inne nierówności jezdni
Obrot auta o 360 stopni
rozpędzamy samochód do prędkośći około 90km/h
•puszczamy gaz
•naciskamy sprzęglo
•skręcamy koła "na maksa" w którąś stronę, 0,01 s później ciągniemy z całej siły za dżwignię hamulca ręcznego
•wykonujemy obrót o 180stopni
•od tej pory patrzymy cały czas do tyłu
•zaraz po tym odbijamy kierownicą mocno i gwałtownie w drugą stronę
•po wykonaniu obrotu o 270 stopni naciskamy na chwilkę lekko hamulec
•w miedzyczasie zmieniamy bieg na 2
•samochód sam sie obróci do pełnego obrotu
•po obrocie puszczamy sprzęgło i wciskamy do końca pedał gazu
•manewr wykonany
Jak zapewne zauważyliście trik ten jest połączeniem dwóch poprzednich (180 do przodu i do tyłu).
UWAGA:
Jeśli jesteś początkującym kierowcą lub nigdy nie jeżdziłeś w "ten" sposób: ODPUŚĆ SOBIE TEN TRIK
Jest on bardzo niebezpieczny i w wypadku błędów może się skończyć nawet dachowaniem.
Kręcenie tzw. "bączka"
jest to trik w ktorym auto kręci się praktycznie w miejscu wokół własnej osi
jeśli mamy słaby samochód (mniej niż 250KM) wybieramy do jego zrobienia jakiś kawałek placu o mniejszej przyczepności- żużel, piasek,itp. Wykonanie triku (napęd na przód):
•rozpędzamy się do około 30km/h
•cały czas na 1
•skręcamy gwałtownie kierownicę, jednocześnie zaciagamy hamulec ręczny
Auto się kręci...:)
Cały czas kontrolujemy "gaz"- nie możemy wcisnąć zbyt mocno<- przednie koła muszą mieć troszkę przyczepności.
Aby zakończyć zwalniamy hamulec ręczny i prostujemy koła.
Wykonanie triku (napęd na tył):
•rozpędzamy się do około 30km/h
•skręcamy gwałtownie kierownicę, jednocześnie zaciagamy hamulec ręczny (mamy wciśnięte sprzęgło)
•kiedy poczujemy poślizg tylnych kół naciskamy na maksa gaz i gwałtownie puszczamy sprzęgło.
Auto się kręci...:)
Chcąc zakończyć skręcamy kierownicę w przeciwną stronę (kontrujemy) i zmniejszamy "ilość" gazu.
Szybkie pokonywanie zakrętów
Aby szybko pokonywać zakręty należy się stosować do tych kilku żelaznych zasad:
•niwelujemy do absolutnego minimum poślizgi kół (zakręt z ręcznym nie jest szybki)
•stosujemy zasadę jazdy od zewnętrznej do wewnętrznej strony zakrętu
•!!!nigdy nie hamujemy na zakręcie!!!
•zakręt "bierzemy" na biegu niższym niż do niego dojeżdzaliśmy
•wychodząc z zakrętu wciskamy gaz do dechy dojeżdżając "na milimetry" do zewnętrznej strony zakrętu
•zawsze zwracamy uwagę na to co znajduje sie za zakrętem (b. ważne w mieście)
Efektowne pokonywanie zakrętow...
Opiszę tu pokonywanie zakrętow na tzw. "ręcznym":
•podchodząc do zakrętu pamiętamy o tym aby prędkość auta wynosiła około 40-50km/h
•redukujemy bieg do 2
•podczas dojeżdzania do zakretu ciągniemy gwałtownie za dżwignię hamulca ręcznego
•skręcamy koła; wchodzimy w zakręt
Tył auta zostanie wyrzucony na zewnętrzną stronę zakrętu.
•jeśli uznamy, że obrót auta jest wystarczający: puszczamy ręczny i dodajemy gazu prostując jednocześnie koła, kontynułujemy jazdę.
Efektowne parkowanie
Stosujemy tutaj techniki poznane w poprzednich zagadnieniach.
Możemy ich używać dowolnie-według własnej fantazji.
Lekko zmodyfikowanym akcentem bedzie parkowanie prostopadłe. Wykonując obrót o 180 stopni jadąc przodem, puszczamy hamulec ręczny po przekręceniu się auta o 90 stopni.
Efektowne ruszanie...
Auto z napędem na przód:
•zaciągamy na maksa hamulec ręczny
•wrzucamy 1
•naciskamy do dechy gaz i szybko puszczamy sprzęgło
•koła przednie się kręcą a AUTO stoi:)
•po chwili puszczamy ręczny i jedziemy zostawiając chmurę siwego dymu za sobą
Auto z napędem na tył:
•analogicznie tylko zamiast zaciągania ręcznego, lekko naciskamy LEWĄ nogą pedał hamulca!!!
Efektowne hamowanie...
•rozpedzamy samochód
•wciskamy sprzęgło i redukujemy bieg (dalej trzymamy sprzęgło)
FAZA HAMOWANIA
•zaciągamy hamulec ręczny
•wykonujemy delikatne ruchy kierownicą w lewo i w prawo. EFEKT: przód auta będzie jechał cały czas prosto a tył bedzie się fajnie "bujał" z lewa na prawo.
CAŁY CZAS KONTROLUJEMY SYTUACJĘ- W RAZIE ZBYT DUZEGO ZARZUCANIA SAMOCHODU PUSZCZAMY SPRZĘGŁO, DODAJEMY GAZU JEDNOCZEŚNIE ZWALNIAJĄC RĘCZNY. <-pomoże nam to opanować auto.
WRAZENIE MUROWANE, radzę jednak najpierw sporo poćwiczyć nim wypróbujesz to w ruchu miejskim.
Szybkie wyprzedzanie...
Opiszę tu niewątpliwą sztukę i przydatną umiejętność szybkiego wyprzedzania:
Szybkie wyprzedzanie jest bardzo przydatne w ruchu miejskim. Wymienię w punktach najważniejsze cechy dzięki którym posiądziesz tą trudna umiejętność:
•musisz być maksymalnie skupiony, szybko podejmować decyzje, zawachasz się- NIE wyprzedzisz!!!
•przed rozpoczęciem manewru zmień bieg na niższy niż jechałeś dotąd (silnik musi mieć 3-4 tyś. obrotów)
•ustaw się około 10m za wyprzedzanym pojazdem
•widząc samochód jadący z przeciwka, nie czekaj z dodaniem gazu, aż Cię wyminie, wciśnij gaz do dechy wcześniej...przejeżdzając te 10 metrów rozpędzisz auto, samochód z przeciwka Cię wyminie a Ty idealnie wkleisz się w lukę <--- ten punkt jest bardzo ważny, pozwoli Ci na wyprzedzanie w bardziej zagęszczonym ruchu niż dotychczas:)
•wyprzedzając staraj się nie zmieniać biegu, zrób to dopiero po zakończeniu manewru
•rozpocznij powracanie na swój pas ruchu już gdy połowa Twojego auta bedzie przed przednim zderzakiem wyprzedzanego (nie bój sie- nie wjedziesz w niego, zanim zaczniesz skręcać bedziesz już dawno przed nim, SŁOWO)
•zakończ wyprzedzanie
Nie używaj hamulca gdy zmieniasz pas ruchu!!! jest to bardzo niebezpieczne. Jeśli juz musisz to rób to bardzo BARDZO delikatnie.
Jak się ścigać...
Są dwie drogi...: LEGALNA:
•zapisujemy się do najbliższego automobilklubu w okolicy i tam już nam powiedzą co dalej
NIELEGALNA:
wyścigi uliczne:
W tej kwestii mam dość duże doświadczenie i postaram się Wam przekazać jak najwięcej z tego co wiem...
Aby się ścigać najważniejszą rzeczą która jest nam do tego potrzebna jest...PRZECIWNIK, możemy umówić się ze znajomymi lub poprostu "zgarnąc" kogoś na światłach:).
Teraz postaram się wymienić w punktach wszystkie najważniejsze rzeczy o których musisz pamiętać:
•jeśli nigdy nie próbowałeś jeździć szybko- postaraj oswoić się z prędkością, pojedż gdzieś na autostradę lub inną dobrą drogę i posmakuj większych prędkości - np, 180km/h
•nigdy nie ścigaj się w centrum miasta (jest to zbyt niebezpieczne, jest za dużo świateł- ściganie w takich warunkach nie ma sensu)
•najlepiej wybieraj sobie przedmieścia miasta, drogi mniej zatłoczone
•najlepsze warunki są wieczorem lub w nocy- brak policji, pieszych, itp.
PAMIĘTAJ O TYM, ŻE TO TY CHCESZ SIĘ ŚCIGAĆ... uważaj jadąc na dziadka wracającego z działki jego wiekowym maluchem...może dostać zawału serca gdy przemkniesz koło niego 160km/h mijając go na "milimetry"
•miej oczy dookoła głowy
•miej na uwadze dużą różnicę w prędkościach- Twojej i innych pojazdów
PRZEWIDUJ
•podejmuj decyzje i WYKONUJ JE najszybciej jak to możliwe, jeśli się zawachasz ODPUŚĆ sobie to co zamierzałeś i wymyśl coś nowego
•zachowuj małe odstępy między innymi pojazdami... szybciej wyprzedzisz
•radzę Ci zawsze trzymać się tuż za przeciwnikiem i wyprzedzić go dopiero gdy bedziecie już blisko celu (w razie policjantów z "radarem"- ZŁAPIĄ JEGO, A NIE CIEBIE! :)
•utrzymuj silnik zawsze na dość wysokich obrotach (musi mieć, tzw. "kopa" )
•stosuj manewry opisane w innych działach mojej instrukcji (one naprawdę się przydają)
•aby być dobrym...ZAWODNIKIEM musisz ćwiczyć, doświadczenie jest bardzo ważne jeśli nie najważniejsze!
•aby być pierwszym musisz niestety ryzykować, czasami zachodzą naprawdę niebezpieczne sytuacje i wypadki
UWAGA:
Wszystko co jest opisane wyżej jest bardzo niebezpieczne i przestrzegam, że może się skończyć dożywotnim kalectwem lub śmiercią!!!
MIEJ GŁOWĘ NA KARKU I WYMIERNIE OCEŃ SWOJE MOŻLIWOŚCI
Pawidłowa eksploatacja samochodu...
Z przykrością muszę stwierdzić, że wykonywanie wszystkich wyżej wymienionych wcześniej ewolucji nie wpływa dobrze na naszemu samochodowi: zwiększa się zużycie paliwa (czasami nawet 2x), szybciej zużywają się opony i podzespoły mechaniczne układu jezdnego i skrzyni biegów.
Aby nasze auto pozostało przez długi czas w pełni sił należy:
•dokonywać systematycznych przeglądow w autoryzowanych stacjach diagnostycznych
•eksploatując samochód starać sie nie zwiększać predkości obrotowej silnika do wartości wiekszych niz 4 tyś. obrotów
•pilnujemy właściwego ciśnienia w oponach<-bardzo ważne - wpływa na zużycie całego układu jezdnego.
•pilnujemy poziomu i zużycia płynów eksploatacyjnych
•jeżdzimy ostrożnie... bez fantazji i brawury
Jak jednak widzicie taka jazda jest po prostu NUDNA- osobiście nie polecam.
Wnioski na temat szybkiej jazdy: plusy i minusy
niewątpliwa przyjemność z jazdy
• satysfakcja
• dodatkowa dawka adrenaliny i ryzyla
• kiedy potrzebujesz możesz być wszędzie tam gdzie chcesz na czas
• wzbudzasz niewątpliwy podziw i uznanie osób które z Tobą jadą jak i tych które Cię oglądają
• zyskujesz pewność siebie i poczucie własnej wartości
• jeżdżąc szybko Twój samochód napewno o wiele szybciej się zużyje
• większe koszty eksploatacyjne
• szybkie jeżdzanie "wciąga" i czasami jedziesz naprawde zbyt SZYBKO
• łatwiej o wypadek...[...]
tylko uważajcie z praktyka bo was za to wyrzuca z elitarnego grona klubowiczów bu<hahaha>
Ale ogólnie ciekawy temat :->
czerwony_spioch [Usunięty]
Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 21:53
mi sie wydawało ze "bączki" sie robiło na wstecznym....ale co tam....moze jestem staroswiecki i sie nie znam
kazda z tych zabaw skonczylaby sie dla mojego golfa tak jak stoi tylko w jeden sposób - dachowaniem.... a 180 to ja w pocie czoła z górki Astra wyciagłem. 60Konnym golfem to wiecej niz nie mozliwe....
marek
Marka: seat
Model: toledo
Miasto: ruda śląska
Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 04:07
Czytałem to już na jakimś forum tylko tam dodatkowo było napisane w którym momencie należy zwolnić ręczny żeby nie przeciągnąć,tyle z teorii a w praktyce jest jeszcze ważna waga auta tylko że o tym już nikt nie pisze.
A wracajac do popisów, ktos by sie osmielil zaprezentowwac cokolwiek powyzej predkosci 30km/h? bo ja nic poza baczków zima i pokonywania zakretów (i pewnym sensie wyprzedzenia) sobie nie wyobrazam na live...
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 19:59
heh ja sobie raz tylko na muchowcu kończąc 1/4 wziąłem sobie zakręt ostry... i myślałem przez moment ze sie posr... ze strachu :/
Nie wiem ile miałem na blacie, auto mam niskie na laćkach i przez moment nie bylo zbyt miło ;)
Też niezbyt pomyślałem że ślizg na muchowcowej, płytowej nawierzchni nie jest zbyt dobrym pomysłem ;) ale tak to juz jest, człowiek nie pomyśli a potem może żałować całe życie, tym bardziej jak się bez dachu jedzie.
Marka: Honda
Model: Civic/Accord Pomógł: 1 raz Miasto: Świętochłowice/Corby
Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 21:27
a ja bym sobie poswirowal w ten sposob
oczywiscie na oponach 205/16/45 zawieszeniu "KONI" maksymalnie utwardzonym i obnizonym i mocy silnika najmniej 150 KM waga samochodu nie wieksza niz 1100 kg i napedem na tylna oś wtedy jest najlepsza zabawa
niestey nie dysponuje takim sprzetem wiec sobie odpuszcze :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum