Strona główna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osiągnięcia | Zloty | Galeria

Użytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: sol
25 Sierpień 2008, 14:16
Pare rad dotyczacych CAR AUDIO
Autor Wiadomość
SEBOX
~masakrator~

Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 5 Styczeń 2007, 20:14   Pare rad dotyczacych CAR AUDIO

- Nie montuje się głośników z tyłu
- czemu tuba to zło
- dlaczego do przodu system a nie współosiówki

Poza tym można by wytłumaczyć jak i po co wygłuszyć drzwi, jak zainstalować wzmacniacz itd.

NIE MONTUJEMY GŁOŚNIKÓW Z TYŁU PONIEWAŻ:

- Montowane w półce ***ą się bardzo słabą odpowiedzią impulsową (grają niedokładnie i bez dynamiki)
- Psują scenę dźwiękową (jak idziesz na koncert to stoisz twarzą do sceny a nie tyłem)
- Grają w sufit albo do ucha pasażera nadwerężając jego słuch (szkodzą)
- Elipsy nie potrafią odtwarzać dźwięku poprawnie (kształt membrany jest nieodpowiedni)
- Luźna uwag- to dresiarskie metody nagłaśniać auto od tyłu.
- niepotrzebnie wydaje się na nie pieniądze które można by dodać do sumy na system przedni i kupić przód wyższej jakości.
- W połączeniu z subwooferem powodują piekielny bałagan w dźwięku - psują dźwięk i kłócą się z subwooferem.

SYSTEM ODSEPAROWANY Z PRZODU

- Najlepiej żeby był to 16cm woofer i tweeter zamontowany w słupku ewentualnie gdzieś w okolicy lusterka
- Jest to optymalne najstosowniejsze rozwiązanie
- Daje poprawną scenę dźwiękową
- Dobrze zainstalowany i dobrany wystarczy na nagłośnieni całego samochodu (nie licząc subwoofera)
- Gra dobrze bo:
– tweetery grają w kierunku słuchacza a nie w jego nogawkę czy sufit
- woofery mają komorę drzwi która poprawia ich grą (musi być wytłumiona)
- Pasmo dzieli zwrotnica, która wydatnie poprawia dźwięk nie obciążając głośników niepotrzebnym pasmem.
- Tweeter ma miejsce żeby się wybrzmieć (odległość od głowy jest odpowiednia)
- woofer jest bliżej niż w przypadku montażu z tyłu lepiej go słychać, a co najważniejsze mamy g przed sobą.
- głośniki systemach są zazwyczaj wyższej jakości od tych współosiowych (mowa tu o systemach za minimum przyzwoitości, czyli w okolicach 300zł i wzwyż)

DLACZEGO SKRZYNKA A NIE TUBA

-Głośnik subwoofera powinien pracować w sztywnej odpowiednio dopasowanej dedykowanej obudowie.
- Tuba jest zła, bo jest zrobiona z kartonu który nie jest sztywny, głośniki w tubie są miernej jakości, tuby strojone są na efektywność a co za tym idzie mają duże braki w jakości dźwięku, dodatkowo jest to sprzęt robiony po najniższych kosztach (wiadomo co za tym idzie)
- Skrzynka robi bum bum a tuba buuuuu buuuuu
- Skrzynka powinna byś wykonana z MDF'u i wyliczona odpowiednim programem na podstawie parametrów głośnika.
- Kupno tuby to wyrzucenie pieniędzy w błoto, to rozwiązanie jest poniżej krytyki.

To tyle na początek, zapraszam kolegów do poprawiania i uzupełniania mojej wypowiedzi :mrgreen:

Google 

Marka: FIAT
Model: Seicento 1.4 16V
Wysłany:    Reklama Google

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Marka: Honda
Model: CRX del Sol
Wysłany: 5 Styczeń 2007, 20:39   

Generalnie racja, tylko co do tuby to wiesz... są też takie z mdf'u i naprawdę dobrze zrobione także nie można ich od razu skreślać wszystkich.

Ja np mam dwie tuby, jedna przywiozłem z niemiec - piękna była :D z wielkim napisem Toobz, pasywna, wentylowana ;) Głośnik padł dosyć szybko, a sama tuba zrobiona z 'papendekla' czyli zbitej masy papierowej.

Drugą ukradłem starszemu ;) Tuba kupiona na giełdzie w gliwicach za 200zł, aktywna, zamknięta. I o dziwo, tuba ma kształt tuby, ale jest zrobiona z dosyc grubego mdf'u.

Także nie wszystko taki syf ;)

SEBOX 
~masakrator~

Wysłany: 5 Styczeń 2007, 20:49   

Jasne ze tuba moze grac naprawde dobrze lecz pod warunkiem ze jest zrobiona z MDF-u a nie z papendekla :mrgreen: Sam bede myslał nad zabudowa mojego bagaznika w cianiasie i własnie mysle czy niezrobic pozadnej tuby z MDF bo kształt skrzyni moze mi niewejsc do bagaznika ale to narazie plany aktualnie szukam dobry sabwoofer ktory spełni me oczekiwania :mrgreen:

Przy dobieraniu materiału do budowy skrzyni, najważniejsza jest chyba częstotliwość rezonansowa tego materiału. Mdf ma częstotliwość rezonansową na poziomie 14Hz , a wiórówka na poziomie mniej więcej 300Hz i da się to usłyszeć.

broc 

Marka: BMW
Model: E39 530d
Wysłany: 6 Styczeń 2007, 21:21   

kolejne cenna wskazówki ;-)
Identyfikator Tlen

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Marka: Honda
Model: CRX del Sol
Wysłany: 6 Styczeń 2007, 21:47   

kurde myslalem ze wszystkich zaskocze a tu widzę wszyscy mają podobne plany do moich ;)

zobaczymy czy wszyscy je zrealizują ;)

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D
Ja jutro zapodam fotki mojego sprzętu który póki co leży u mnie w domu ;P

SEBOX 
~masakrator~

Wysłany: 6 Styczeń 2007, 21:59   

prace CAR AUDIO trwają :mrgreen:

Czekam z niecierpliwością na fotki 8-)

robson 
Robson

Marka: RENAULT
Model: Thalia 1.2 16v
Miasto: Świony
Wysłany: 4 Marzec 2007, 13:34   

Jak na tak male auto to wolałbym zamontowac konkretne kłośniki z Hertz,Infinity Kappa, Focal lub Phonocar na wzmacniaczu niz pakowac kase w bass.

sardyn 
sound majster ;)

Marka: HONDA
Model: CIVIC COUPE
Wysłany: 4 Marzec 2007, 15:55   

robson napisał/a:
Jak na tak male auto to wolałbym zamontowac konkretne kłośniki z Hertz,Infinity Kappa, Focal lub Phonocar na wzmacniaczu niz pakowac kase w bass.

a gdzie Sebox napisal ze cala kasa pojdzie na bass ????

Bo o ile mi wiadomo na przod pojdzie dobry zestaw odsparowany nienajnizszych lotow ;-)

Jezeli ktos ma jako tako pojecie o CA to dobrze wie ze dobry bass potrzebuje rowniez
dobrego przodu.

Pozdrawiam
Sardyn

robson 
Robson

Marka: RENAULT
Model: Thalia 1.2 16v
Miasto: Świony
Wysłany: 4 Marzec 2007, 17:17   

sardyn napisał/a:
robson napisał/a:

a gdzie Sebox napisal ze cala kasa pojdzie na bass ????

Bo o ile mi wiadomo na przod pojdzie dobry zestaw odsparowany nienajnizszych lotow ;-)

Jezeli ktos ma jako tako pojecie o CA to dobrze wie ze dobry bass potrzebuje rowniez
dobrego przodu.

Pozdrawiam
Sardyn

Stad wnioskuje bo nigdzie nie pisal ze bedzie montowac przód.:
SEBOX napisał/a:
Sam bede myslał nad zabudowa mojego bagaznika w cianiasie i własnie mysle czy niezrobic pozadnej tuby z MDF bo kształt skrzyni moze mi niewejsc do bagaznika ale to narazie plany aktualnie szukam dobry sabwoofer ktory spełni me oczekiwania

Odpowiedz do tematu