Wysłany: 5 Styczeń 2007, 20:14 Pare rad dotyczacych CAR AUDIO
- Nie montuje się głośników z tyłu
- czemu tuba to zło
- dlaczego do przodu system a nie współosiówki
Poza tym można by wytłumaczyć jak i po co wygłuszyć drzwi, jak zainstalować wzmacniacz itd.
NIE MONTUJEMY GŁOŚNIKÓW Z TYŁU PONIEWAŻ:
- Montowane w półce ***ą się bardzo słabą odpowiedzią impulsową (grają niedokładnie i bez dynamiki)
- Psują scenę dźwiękową (jak idziesz na koncert to stoisz twarzą do sceny a nie tyłem)
- Grają w sufit albo do ucha pasażera nadwerężając jego słuch (szkodzą)
- Elipsy nie potrafią odtwarzać dźwięku poprawnie (kształt membrany jest nieodpowiedni)
- Luźna uwag- to dresiarskie metody nagłaśniać auto od tyłu.
- niepotrzebnie wydaje się na nie pieniądze które można by dodać do sumy na system przedni i kupić przód wyższej jakości.
- W połączeniu z subwooferem powodują piekielny bałagan w dźwięku - psują dźwięk i kłócą się z subwooferem.
SYSTEM ODSEPAROWANY Z PRZODU
- Najlepiej żeby był to 16cm woofer i tweeter zamontowany w słupku ewentualnie gdzieś w okolicy lusterka
- Jest to optymalne najstosowniejsze rozwiązanie
- Daje poprawną scenę dźwiękową
- Dobrze zainstalowany i dobrany wystarczy na nagłośnieni całego samochodu (nie licząc subwoofera)
- Gra dobrze bo:
– tweetery grają w kierunku słuchacza a nie w jego nogawkę czy sufit
- woofery mają komorę drzwi która poprawia ich grą (musi być wytłumiona)
- Pasmo dzieli zwrotnica, która wydatnie poprawia dźwięk nie obciążając głośników niepotrzebnym pasmem.
- Tweeter ma miejsce żeby się wybrzmieć (odległość od głowy jest odpowiednia)
- woofer jest bliżej niż w przypadku montażu z tyłu lepiej go słychać, a co najważniejsze mamy g przed sobą.
- głośniki systemach są zazwyczaj wyższej jakości od tych współosiowych (mowa tu o systemach za minimum przyzwoitości, czyli w okolicach 300zł i wzwyż)
DLACZEGO SKRZYNKA A NIE TUBA
-Głośnik subwoofera powinien pracować w sztywnej odpowiednio dopasowanej dedykowanej obudowie.
- Tuba jest zła, bo jest zrobiona z kartonu który nie jest sztywny, głośniki w tubie są miernej jakości, tuby strojone są na efektywność a co za tym idzie mają duże braki w jakości dźwięku, dodatkowo jest to sprzęt robiony po najniższych kosztach (wiadomo co za tym idzie)
- Skrzynka robi bum bum a tuba buuuuu buuuuu
- Skrzynka powinna byś wykonana z MDF'u i wyliczona odpowiednim programem na podstawie parametrów głośnika.
- Kupno tuby to wyrzucenie pieniędzy w błoto, to rozwiązanie jest poniżej krytyki.
To tyle na początek, zapraszam kolegów do poprawiania i uzupełniania mojej wypowiedzi
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 5 Styczeń 2007, 20:39
Generalnie racja, tylko co do tuby to wiesz... są też takie z mdf'u i naprawdę dobrze zrobione także nie można ich od razu skreślać wszystkich.
Ja np mam dwie tuby, jedna przywiozłem z niemiec - piękna była :D z wielkim napisem Toobz, pasywna, wentylowana ;) Głośnik padł dosyć szybko, a sama tuba zrobiona z 'papendekla' czyli zbitej masy papierowej.
Drugą ukradłem starszemu ;) Tuba kupiona na giełdzie w gliwicach za 200zł, aktywna, zamknięta. I o dziwo, tuba ma kształt tuby, ale jest zrobiona z dosyc grubego mdf'u.
Marka: FIAT
Model: Seicento 1.4 16V
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 5 Styczeń 2007, 20:49
Jasne ze tuba moze grac naprawde dobrze lecz pod warunkiem ze jest zrobiona z MDF-u a nie z papendekla Sam bede myslał nad zabudowa mojego bagaznika w cianiasie i własnie mysle czy niezrobic pozadnej tuby z MDF bo kształt skrzyni moze mi niewejsc do bagaznika ale to narazie plany aktualnie szukam dobry sabwoofer ktory spełni me oczekiwania
Przy dobieraniu materiału do budowy skrzyni, najważniejsza jest chyba częstotliwość rezonansowa tego materiału. Mdf ma częstotliwość rezonansową na poziomie 14Hz , a wiórówka na poziomie mniej więcej 300Hz i da się to usłyszeć.
Marka: RENAULT
Model: Thalia 1.2 16v
Miasto: Świony
Wysłany: 4 Marzec 2007, 17:17
sardyn napisał/a:
robson napisał/a:
Jak na tak male auto to wolałbym zamontowac konkretne kłośniki z Hertz,Infinity Kappa, Focal lub Phonocar na wzmacniaczu niz pakowac kase w bass.
a gdzie Sebox napisal ze cala kasa pojdzie na bass ????
Bo o ile mi wiadomo na przod pojdzie dobry zestaw odsparowany nienajnizszych lotow
Jezeli ktos ma jako tako pojecie o CA to dobrze wie ze dobry bass potrzebuje rowniez
dobrego przodu.
Pozdrawiam
Sardyn
Stad wnioskuje bo nigdzie nie pisal ze bedzie montowac przód.:
SEBOX napisał/a:
Sam bede myslał nad zabudowa mojego bagaznika w cianiasie i własnie mysle czy niezrobic pozadnej tuby z MDF bo kształt skrzyni moze mi niewejsc do bagaznika ale to narazie plany aktualnie szukam dobry sabwoofer ktory spełni me oczekiwania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum