Wysłany: 21 Wrzesień 2006, 17:44 Dlaczego nie należy montować z tyłu głośników?
Jeszcze niedawno byłem zwolennikiem głosników na tylnej półce i sądziłem, że to od nich zależy muzyka w samochodzie... Prawda jest jednak troszke inna.
Muzyka jaką odsłuchujemy w samochodzie pochodzi przeważnie z płyt CD, co za tym idzie... sygnał audio jest oparty na dwóch źródłach dźwięku (stereo). W takim wypadku jedyne prawidłowe odwzorowanie nagranej muzyki (z jednakowym opóźnieniem) daje układ przednich głośników lewy i prawy ("Scena").
Każdy dodatkowy głośnik z tyłu przyczynia się do wydłużenia czasu dotarcia dźwięku do naszych uszu. Taki ukłąd głośników całkowicie "zamazuje" scene muzyczną w kabinie samochodu.
Inna sprawa jest w samochodach 2-u osobowych, gdzie tylne głośniki są w tej samej odległości co głośniki boczne.
Co dać w takim razie na tył samochodu?
Z tyłu samochodu mogą znaleźć się niskotonowe źródłą dźwięku, gdyż przy niskich częstotliwościach nie jesteśmy w stanie odróżnić kirunku, z którego dźwięk pochodzi.
Marka: HONDA
Model: CIVIC COUPE
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 21 Wrzesień 2006, 21:30
oooo widze ze ktos ma chrapke na sound off mastera
Ale z tym wszystkim to prawda. Od dluzszego czasu zajmuje sie car audio i w swoim samochodzie mam dokladnie taki system. Jak ktos chce to zapraszam na odsluch.
ze swojej strony moge jedynie potwierdzic ze faktycznie glosniki z tylu (JBL GTO926 ) nie daly mi spodziewanego efektu.
...sardyn, a montujesz tez zestawy :?: bo lezy mi juz pare miesiecy odseparowany zestaw na przod i nie moge sie za to zabrac, dodam ze chce przy okazji wygluszyc drzwi.
Marka: HONDA
Model: CIVIC COUPE
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 23 Wrzesień 2006, 18:19
jaki zestaw jakie auto ile zaplacisz
a tak na powaznie ja to jestem amator ale swoja wiedza zawsze sluze.
Zestawik jak najbardziej ci moge zamontowac tzn zeby wszystko dobrze podlaczyc i czegos nie spalic ale przy samym aucie tzn wiercenie otworow czy wycinanie pierscieni to juz zostawiam Tobie bo ja mam 2 lewe rece (Ale wiem jak wszystko trzeba zrobic)
Najlepiej jak kiedys sie spotkamy i pogadamy
Marka: Toyota
Model: Corolla E11
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 26 Wrzesień 2006, 12:54
Ja zamontowałem do tyłu głośniczki firmy Pioneer (10cm) w miejsca fabrycznie do tego przystosowane i zrobiłem to przede wszystkim dla pasażerów i z uwagi na to, że kolega załatwił mi towar po okazyjnej cenie! Z przodu prawie nie slyszalne!
Jednak napewno nie zamontowałbym głośników w tylną półką, tymbardziej w seryjną, cieniutką skaczącą na wybojach :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum