Marka: Honda Pomógł: 2 razy Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 26 Wrzesień 2010, 22:03
zrób samodiagnostykę czy czujnik od włączania jego nie padł(błąd podajrze 6) zepnij wentylator na krótko(kabelkami) będziesz wiedział czy się nei zatarł. ja termostat raczej bym nie obstawiał chodź kto wie
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 27 Wrzesień 2010, 08:09
Skoti to termostat na bank, wentylator się w Hondach od święta włącza, normalnie leci do połowy skali po czym otwiera się termostat puszcza duży obieg i temperatura spada delikatnie po czym utrzymuje się w połowie skali. U mnie jest termostat zacięty pewnie w pozycji zamkniętej przez co nie otwiera dużego obiegu. Czujnik włączający wentylator znajduje się zresztą za termostatem.
Wysłany: 27 Wrzesień 2010, 15:40
pod aparatem są też 2 czujniki. jeden od wskazówki a 2 od temperatury co daje sygnał do kompa.
Samodiagnostykę nie zaszkodzi ci zrobić :)
Swoją drogą słyszałem że niektórzy termostat potrafią rozwiercić ...
A co najlepsze kosztuje on z 20-30zł
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 27 Wrzesień 2010, 19:44
ale Skoti jakby był błąd to by się checkengine świecił a nic takiego nie miało miejsca. Poza tym wskaźnik temp działał normalnie.
No ale problem już rozwiązany bo się wkur i zrobiłem swapa...
...termostatów
z lewej nowy, z prawej w trzech częściach stary. Spręzynka i talerzyk to normalnie nierozbieralne elementy termostatu, u mnie po prostu poszło pobiegać, wyciągnąłem termostat w częściach z obudowy, talerzyk w ogóle został w środku, musiałem go wyciągać obcążkami wyciągać. Jeszcze czegoś takiego nei widziałem bo standardowo się po prostu nie otwiera albo nie zamyka termostat, no ale założyłem nowy, azlałem płynami, odpowietrzyłem układ i jest chyba wporzo.
Wysłany: 27 Wrzesień 2010, 20:57
z postów na innym forum wiem że nie zawsze check się świeci a dla świętego spokoju diagnostykę możesz zrobić bo to są tak naprawdę 2min.
ale skoro zrobiłeś swapa :) to biorę twój silnik :p
Dzisiaj udało mi się zamontować dwa pierwsze. Przy wentylatorze nawiewu poszło spoko, 3 śrubki i monter, przy tym cholernym cięgnie spędziłem z godzine... trzeba było wymontować cały tunel środkowy, radio, panel sterowania i targać się z cholernym zaczepem na cięgno. Ale jest gites! :D Solka na powrót ma nawiew i ogrzewanie jupi
w przyszłym tygodniu wymienię zawiasy maski bo są wyrobione i podczas pracy silnika dosyć głośno drgają co mnie niesamowicie wkdenerwuje. Zamontuję też mocowanie tylnego zderzaka i już nic nie powinno mnie denrwować :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum