Wysłany: 25 Styczeń 2008, 13:11 Czy warto serwisować auto w ASO?
Jak niektórzy wiedzą w grudniu nabyłem sobie T. Celicę.
W samochodzie notorycznie zgłasza mi się jakiś błąd i ....
Za uprzejmością Klosa, byłem dzisiaj w serwisie u jego szwagra w Zabrzu, żeby podpiąć kompa i sprawdzić faktycznie co tam świeci. Dodam, że auto było wcześniej w ASO Toyoty w Sosnowcu.
Dzisiaj okazało się, że mam coś z katalizatorem lub drugą sondą. Tutaj osobiście widziałem zgłoszenie błędu, czego nie mogę powiedzieć o serwisie Toyoty.
Mniejsza o pierdoły... po wjechaniu na kanał naszym oczom objawił się fakt, iż nie mam w ogóle katalizatora są tylko dwie sondy lambda, i między nimi... chamska rura.
Wracając do ASO...
Zanim kupiłem auto pojechałem z nim właśnie do salonu T.
W sosnowieckim ASO tego nie oczywiście nie wykryto, a przynajmniej mnie o tym nie poinformowano. Diagnoza jednak padła: wymienić vvt-i bo to 99% powód skaczących obrotów.
Przytaknąłem, przecież się nie znam, szary człowiek jestem.
Dodatkowo się dowiedziałem, że nie mam pojemności 1,8 tylko, że to amerykaniec to siedzi w nim 2,3.
Nasuwa się pytanie: 2,3 litra - 4 cylindry? no ok, dłużej w tym siedzą. A ja szczęśliwy, że większy diabeł pod maską
Po badaniach, kupiłem auto i...
...i ten błąd fachowców kosztował mnie tylko 1100 PLN.
Drugi błąd podobnie, 1060zł. Okazało się, że nie wyłapali uszkodzonego sprzęgła.
Finalnie okazuje się, że jednak mam 1,8 vvtl-i;) a skaczące obroty to wina trybu serwisowego silnika, który się sam włącza przy nagrzanym silniku i wyświetlonym błędzie.
Tam tego nie wiedzą
Wspominany serwis to:
P.P.H.U. KONSEK sp.j.
41-200 Sosnowiec, Długosza 55
Oczywiście nie polecam
ja powiem tak ze warto serwisowac auto w ASO(choc wielkie koszty wiadomo) bo sam kiedys pracowalem . wszedzie ludzie popelniaja bledy ale takie jak Tobie sie przytrafily to dziwne ze nie wiedzieli jaka pojemnosc itp. jedz do chorzowa do toyoty tam maja ludzi ktorzy znaja sie na robocie
Jefrey, ja na takich wpadłem nie tylko w tym ASO
Po prostu się przekonałem, że niczym się nie różnią od mniejszych serwisów, a ich błędy są 2-3 razy droższe
Jefrey, ja na takich wpadłem nie tylko w tym ASO
Po prostu się przekonałem, że niczym się nie różnią od mniejszych serwisów, a ich błędy są 2-3 razy droższe
no moze i masz racje. Ja osobiscie bym nie pojechal w zyciu do aso ale przy sprzedazy auta inaczej kupujacy patrzy na auto ktore bylo serwisowane o to mi chodzi.
Marka: Toyota
Model: Corolla E12
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 27 Styczeń 2008, 11:04
Myśle że warto serwisować auto w ASO tym bardziej jeżeli jest nowe a mimo tego że koszta są większe Kupujący od nas autko ma gwarancje co z tym autem się działo a można troszke na cenie dzwignąć jeśli jest taka możliwość i my mamy spokój że klient nie będzie nas gnębił że coś utajiliśmy przy sprzedaży
Ojciec
Marka: Seat
Model: Leon 1P
Miasto: Świerklaniec
Wysłany: 27 Styczeń 2008, 12:34
Ja uważam ze serwisowanie w ASO wcale nie jest konieczne ani taki dobre. Ja osobiście Clio serwisowałem w ASO tylko jak było na gwarancji, obecnie na przeglądy i wszelkie inne czynności serwisowe jeżdżę do znajomych którzy mają warsztaty samochodowe, dzięki temu mam pewność że robota zostanie wykonana dokładniej i sumiennie niż w ASO ( bardzo często stoję koło auta w trakcie jakiejś roboty i widzę co się dzieje, w ASO nikt nie pozwoli wejść na hale.... ) no i taniej co też ma duże znaczenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum