Wysłany: 29 Maj 2007, 16:38 Ulepszenie Megane Coupe 96.
Witam, dziś tatko zakupił Megane Coupe i chciałbym podnieść jego osiągi. Co Wy proponujecie aby zrobić w autku? Bo myślałem już np o wydechu przelotowym z końcówką wydechu KM Malon. Oczywiście chodzi mi o modyfikacje z tańszej półki... Mile będą widziane odpowiedzi
Dodam iż autko ma tylko silnik 1,4 75 ps no i niestety ma gaz
Marka: Toyota
Model: Corolla E11
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 29 Maj 2007, 21:19
Na początek proponuje wyciąć katalizator oraz tłumik środkowy i na tłumik końcowy dać jak najbardziej przelotowy (co za tym idzie najgłośniejszy) np. a'la mugen (dostępne z wkładką wyciszającą), ja mam takie rozwiązanie :)
Jeśli chodzi o wlot to najtańszym rozwiązaniem jest filtr stożkowy powietrza.
Reszta przeróbek gwarantujących znaczny przyrost mocy to już duże koszty...
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 30 Maj 2007, 07:40
tak, generalnie stożki do gazu nie są zalecane. Można i znam przypadki że wszystko jest ok ale po założeniu jedź od razu na regulację.
Szczerze?
Ja bym nic nie ruszał, wymień może katalizator albo na jego sportową wersję albo wywal w ogóle, a resztę zostaw w spokoju. Możesz założyć inny tłumik środkowy i końcowy ale popsujesz sobie radośc z jazdy larmem z układu wydechowego a wzrostu mocy nawet nie odczujesz.
Masz ładne auto, z ekonomiczną instalacją gazową. Zainwestuj w multimedia albo wygląd środka. Pomijam że głupio pod maską wygląda sportowy filtr powietrza w towarzystwie gratów instalacji gazowej. Nie rób takiego tuningu.
PS 1,4 75KM, wiesz rakiety z tego w żaden sposób nie zrobisz.
KM malon to dla mnie nie firma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum