Strona główna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osiągnięcia | Zloty | Galeria

Użytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Następny temat
Zagniatanie rantów :)
Autor Wiadomość
Misiek
MyOpel_IS_cool

Miasto: Pyrzowice
Wysłany: 3 Luty 2011, 21:36   Zagniatanie rantów :)

Poszukuję firmy lub osoby posiadającej sprzęt do zagniatania rantów :) w mojej VB jest to zabieg konieczny .

Jeśli macie informacje ile taka usługa kosztuje albo możecie pomóc mi zrobić to samemu to również proszę o pomoc.

Pozdrawiam Misiek

Google 

Marka: Opel
Model: Vectra
Wysłany:    Reklama Google

mateusz3120 
Pussy garage

Marka: VW
Model: Golf II
Miasto: Chorzów
Wysłany: 3 Luty 2011, 21:42   

Dam ci znać bo kumplowi w golfie to jakiś koleś ze śląska robil. Dowiem się wiecej i dam znać ;-)

Skoti 
Ultime

Marka: Honda
Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 3 Luty 2011, 21:42   

nie mam pojęcia gdzie bys to mógł ogarnąć
www.utlime.pl
Identyfikator Tlen

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Model: CRX del Sol
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 3 Luty 2011, 23:09   

Poszukaj na forach volkswagenowców ewentualnie culstyle czy naglebie.pl bo Ci się w tym specjalizują.

Słyszałem że koleś z Tych o nicku Herflik ogarniał do tego maszynki a jakiś ziomek o ksywie Titor (chyba) zaginał ranty za hajs.

PS wiesz że przy zaginaniu ryzykujesz lakier ? :)

Seba OBR 
OBRSO

Marka: FSO Polonez
Model: Caro
Wysłany: 3 Luty 2011, 23:15   

paru moich znajomych samemu zagniatało sobie ranty bez uszkodzenia lakieru. musiałbym popytać jak to robili, ale z tego co wiem to gumowy klocek, młotek i delikatnie stukając zaginali ranty

http://obrgarages.pl/html

Misiek 
MyOpel_IS_cool

Wysłany: 4 Luty 2011, 07:24   

Powiem tak - jeśli chodzi o lakier to nie przejmuję się za bardzo bo lakierowanie jest w planach na koniec tego lub początek przyszłego roku :)

W moim przypadku jest to konieczne ponieważ 18" felga z oponą uderza o rant a dodatkowo naprężenia powstałe w ten sposób odginają dolną część błotnika który działa jak nóż ciężko to wytłumaczyć - ale tak jest :)

Znalazłem takie cudo :

http://www.tuningforum.pl...763594#p1763594 gdyby ktoś miał taką maszynkę :alla:

I dodatkowo opis irmschera zawarty w tym pliku

http://forum.vectraklub.p...attach_id=42589

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Model: CRX del Sol
Wysłany: 4 Luty 2011, 12:21   

Misiek da się oczywiście zagiąć jak pisał Seba, klocek drewniany i gumowy młotek. Jeśli chcesz tylko trochę zagiąć rant to powinno dać radę. Jeśli jednak chcesz wycisnąć trochę blachę na boki to już tu będzie kapa.

To urządzenie z linka to właśnie to o czym mówiłem powyżej.

Wszystko zależy od tego co z lakierem, jeśli się nie martwisz o lack to działaj sam i na pewno dasz radę. Pamiętaj tylko żeby przed młotkowaniem podgrzać lakier opalarką (byle bez przesady ;D ) bo na zimno może popękać a każde pęknięcie to potem korozja.

Przy temacie korozji, zagięte ranty w literkę V zabezpiecz w środku biteksem, podobno w tej zagiętej Vce osadza się syf i lubi od tej strony gnić.

Misiek 
MyOpel_IS_cool

Wysłany: 10 Kwiecień 2011, 06:08   

Wysłany: 4 Luty 2011, 15:33
sol napisał/a:
Misiek da się oczywiście zagiąć jak pisał Seba, klocek drewniany i gumowy młotek. Jeśli chcesz tylko trochę zagiąć rant to powinno dać radę. Jeśli jednak chcesz wycisnąć trochę blachę na boki to już tu będzie kapa.

To urządzenie z linka to właśnie to o czym mówiłem powyżej.

Wszystko zależy od tego co z lakierem, jeśli się nie martwisz o lack to działaj sam i na pewno dasz radę. Pamiętaj tylko żeby przed młotkowaniem podgrzać lakier opalarką (byle bez przesady ;D ) bo na zimno może popękać a każde pęknięcie to potem korozja.

Przy temacie korozji, zagięte ranty w literkę V zabezpiecz w środku biteksem, podobno w tej zagiętej Vce osadza się syf i lubi od tej strony gnić.

No dobrze wiedzieć wydaje mi się że zabezpieczę ją od środka silikonem albo właśnie biteksem jest kilka rzeczy do zabezpieczenia wiec na pewno będę się tym bawił.
Zagniatanie planuję na kwiecień mam nadzieję że będzie Cieplej - na tą chwilę szukam maszynki być może uda się znaleźć warsztat który zrobił by mi ten zabieg zarówno na tyle jak i przodzie :)

EDYCJA
Przyszedł kwiecień :) wiec mam ogromną prośbę - czy ktoś z was jest zalogowany na forum Vw lub innym na którym ktoś ze śląska ma zagniatarkę do rantów :) da się to zrobić bez uszkodzenia lakieru ale maszynka jest do tego raczej niezbędna

Proszę o pomoc - chciałbym, się do końca miesiąca wyrobić z tym zabiegiem :)

cookie 

Marka: fiat
Model: seicento
Miasto: Chorzów
Wysłany: 10 Kwiecień 2011, 12:49   

nawet maszynka mozna uszkodzic lakier albo pogiac blotnik...
ja u siebie zagniatalem pouliretanowym mlotkiem i nie mam na V tylko jest zaklepane rowno z blotnikiem...

Misiek 
MyOpel_IS_cool

Wysłany: 11 Kwiecień 2011, 08:41   

A może byłby ktoś chętny do zrzutki na takowe urządzenie dla klubu >??

http://allegro.pl/show_item.php?item=1543314482 algrundo sprzedaje takowe :)

Ale dla mnie cena zaporowa mógłbym 100 dać ale to max ... :( wydaje mi się że zwróciło by się to gdybyśmy np potem użyczali ...

Ale to tylko pomysł bo nie umiem znaleźć warsztatu z taką zagniatarką :(

Odpowiedz do tematu