Uwaga. Cytat z Motoru 9/2008. Pytanie czytelnika i odpowiedź eksperta.
Mam okazję kupić ładne felgi aluminiowe po bardzo atrakcyjnej cenie. Problem polega na tym, że pochodzą one z VW, a ja mam Fiata Punto. Czy felgi od Volkswagena można bez problemu montować do Fiata? Osoba, która je sprzedaje, mówi, że tak.
Niestety, nie jest to takie proste. Wszystkie starsze VW, które miały czterośrubowe piasty, jeździły na rozstawie śrub mocujących 100 mm. A w Fiatach stosowany jest rozstaw 4 x 98 mm. Różnica prawie niezauważalna i łatwo tu o pomyłkę. Po założeniu takiej felgi śruby mocujące będą zginane, co jest ekstremalnie niebezpieczne i niedopuszczalne, gdyż może powodować pęknięcie śruby z wiadomym skutkiem. Stosowanie szpilek z tzw. nakrętkami pływającymi jest tylko półśrodkiem, gdyż nie zapewnia to aż takiej pewności montażu jak sztywna śruba i jednocześnie stanowi dodatkowy wydatek. Lepiej kupić felgi do Fiata.
Marka: Honda
Model: Civic/Accord Pomógł: 1 raz Miasto: Świętochłowice/Corby
Wysłany: 28 Luty 2008, 22:27
szczerze mowiac to ja tez nie zdecydowalbym sie na sroby plywajace w Twoim przypadku Robo to tylko 2 mm czyli po milimetrze na srobe w sumie to nic takiego ale kola to chyba najwazniejsza czesc calego samochodu nie chce sobie nawet wyobrazac co moglo by sie stac gdyby takie jedno odpadlo a nigdy nie dokrecisz ich tak zeby byly idealnie rowno ktoras ze srob zawsze bedzie dokrecona pierwsza i to ona bedzie najbardziej obciazona lepiej zeby nie pekla.........
poszukaj lepiej felg o rozstawie takim jaki potrzebujesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum