Strona główna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osiągnięcia | Zloty | Galeria

Użytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie opony zimowe?
Autor Wiadomość
robo
P a y M a s t e r

Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 4 Styczeń 2010, 19:31   Jakie opony zimowe?

Cześć Wam,

Czy wie ktoś jak dobrze dobrać opony zimowe? Chodzi mi o to czy opony zimowe powinny być w taki samym rozmiarze jak standardowe opony czy węższe?

W serwisach różnie polecają np. żeby były węższe bo wtedy lepiej lamelki na oponach zimowych są dociskane do podłoża.
A zajś producenci samochodów polecają, zakładać opony zimowe w takim samym rozmiarze jak są seryjne opony.

Bądź tu mądry. Jakie jest Wasze zdanie?
Identyfikator Tlen

Google 

Marka: Abarth
Model: Grande Punto
Wysłany:    Reklama Google

Abarth85 
WWW.4KOLKA.INFO

Marka: Kia Sportage III
Miasto: Ossy/ czasem Chorzów
Wysłany: 4 Styczeń 2010, 19:39   

Ty masz 205/45r17 na lato to możesz zejść na 205/55r16 zimowe , albo poprostu 195/65r15 pod warunkiem , że felga 15" zmieści zacisk BRMEBO.

ja zawsze sie stosowałem do zasady że zimówka węższa i rozmiar mniejsza niż letnie.

Choć np paradoksalnie, ale było to w bardzo awaryjnym przypadku, jak mój ojciec miał pierwszego 607m zimówki 225/50r17 były dość ciężko dostępne , więc zostały założone 235/45r17 bo były na JUŻ ..z tym że 607m śmigał 95% po autostradach. Do jazdy na codzień po mieście i innych drogach lepiej ciut węższe.

No i coś jest, że w węższej oponie ponoć ciut lepiej grają lamelki

Skoti 
Menager

Marka: Honda
Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 4 Styczeń 2010, 19:42   

czytałem kiedyś reportaż z testów i zimowe powinny być weższe ale jakie do ciebie ?
wertowałeś instrukcje obsługi?
www.utlime.pl
Identyfikator Tlen

czerwony_spioch
[Usunięty]

Wysłany: 4 Styczeń 2010, 19:46   

195/60-65/R15 spory balon ale przynajmniej na zime, polecam Pire;lki i Fuldy.

195/65/R15 często jeżdze IV, mam wrazenie że lepiej sie jezdzi niz 175/65/R14 w III.

Seba OBR 
OBRSO

Marka: FSO Polonez
Model: Caro
Wysłany: 4 Styczeń 2010, 20:08   

im węższa opona tym lepiej. dlaczego? fizyka, po prostu na węższej oponie jest większy nacisk na mniejszą powierzchnię, dlatego auto wbija się do śniegu. Na szerokiej oponie jest na odwrót, samochód nie może złapać trakcji bo nie ma odpowiedniego nacisku na koło, dlatego też będzie się ślizgał na pewnej warstwie śniegu. Co do rozmiaru, to wszystko zależy od zacisku i średnicy tarczy. przeważnie kupuje się rozmiar mniejszy z większym profilem dla lepszego tłumienia (poza tym dużo dziur zimą się pojawia). Co do opon to od pewnego czasu mój ojciec, bracik, paru znajomych jeżdżą na bieżnikowanych oponach i jeszcze nikt nie narzekał. jest to tańsza opcja, na opony też jest gwarancja, a właściwości jezdne na przemieszczanie się z punktu A do punktu B są odpowiednie

http://obrgarages.pl/html

cwirus88 
yyy...

Marka: Opel
Model: Corsa
Miasto: SW
Wysłany: 4 Styczeń 2010, 20:33   

Ja w Corsie śmigałem na 185/55 w lato i 185/60 w zimę - dla sprawdzenia założyłem 165/70 i nie czułem jakoś różnicy. Śmiem ryzykować twierdzenie że przy ubitym / lekko sypanym śniegu (nie mówimy o mega kopnym, bo tutaj faktynie im wężej tym lepiej) każda opona zachowa się raczej podobnie. Liczy się bardziej kształt bieżnika - bardziej kostkowy jest naturalnie lepszy niż np. V - po prostu więcej przyczepności poprzez "wgryzanie się w śnieg".

Co do samego producenta - powiem tak: ja śmigam drugi sezon na Sawa Eskimo S3 - Czeska produkcja - opony są rewelacyjne. Ciche, nie drogie - dałem za sztukę w 2008 roku chyba 130 zł (rok produkcji 2008). Więc polecam.

Z kolei ojciec jest wierny Dębica Frigo - jeździ chyba tysięczny sezon na nich i jest zadowolony - ja również nie zauważyłem większych wad :lol:

Skoti 
Menager

Marka: Honda
Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 4 Styczeń 2010, 21:50   

słyszałem że zimowe bieżnikowane nie są złe ale nie wiem czy chciałbym takie mieć
www.utlime.pl
Identyfikator Tlen

robo 
P a y M a s t e r

Marka: Abarth
Model: Grande Punto
Wysłany: 5 Styczeń 2010, 10:24   

z tymi wąskimi zimowymi oponami macie rację będą lepiej trzymać

P.S. no cóż dzisiaj jadę przymierzać felgi, zobaczę co podejdzie do mojego Scorpiona

www.spojler.pl - spojlery, zderzaki, progi, brewki, blendny...

Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Identyfikator Tlen

Tuningowiec 
Realizuj marzenia

Marka: Toyota
Model: Corolla E12
Wysłany: 6 Styczeń 2010, 13:11   

Ja u siebie mam takie same jak letnie czyli 195/60 R15 Michelin Alpin A3

Odpowiedz do tematu