Strona główna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osiągnięcia | Zloty | Galeria

Użytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: ciapol
30 Sierpień 2006, 13:52
Pytanie do lakiernika
Autor Wiadomość
Tomaz

Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 29 Sierpień 2006, 18:14   Pytanie do lakiernika

Ile litrow farby, ile klaru i ile podkladu potrzebuje zeby pomalowac auto? (Civic 93 HB - żaba, jajko itp.)
aha i jeszcze w romowie z kumplem od farb pytal mnie czy bede malowal baza czy akrylem i szczeze mowiac ne zrozumialem o co mu biega, czy są jakieś róznice :-/

Pytanie zadalem tez na forum HS ale nie wszyscy tam zagladacie

Google 

Marka: Honda
Model: Civic
Wysłany:    Reklama Google

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Model: CRX del Sol
Wysłany: 29 Sierpień 2006, 18:51   

na golfa kupowałem 4 litry farby, ale z 0,5 litra mi jeszcze zostało, a auto też malowali dokładnie całe, z komorą silnika, wnętrzem, bagażnikiem i chyba nawet podwoziem ;)

co do komponentów to mnie nie pytaj, wiem że trzeba wyrównać powierzchnię szpachlą bo zawsze jakieś nierówności są, na to podklad, kolor (lakier właściwy) i clar lack (lakier bezbarwny)... jesli się nie mylę bo lakiernikiem nie jestem.

Tomaz 

Wysłany: 30 Sierpień 2006, 00:23   

narazie dowiedzialem sie ze sa dwie opcje
1 baza (lakier kolor) + lakier bezbarwny
albo
2 akryl z utwardzaczem
roznica jest tylko taka ze klar jest ponoc twardszy dlatego nie potrzebuje lakieru bezbarwnego

Tylko teraz pytanie co jest lepsze :?:

hudy05 

Marka: Volkswagen
Model: Vento
Wysłany: 30 Sierpień 2006, 14:51   

baza i lakier ładniej wyglada itd akrylem mozesz se pomalowac malucha nie honde to raz zreszta zobaczysz róznice przy zakupie cenowo jest baza drosza do porównania mozesz sobie zobaczyc maluchy eleganty były akrylem malowane fabrycznie a zobacz inne nowsze auto ze lepiej sie swieca,efekt lepszu
Ps. tanio maluje ten lakiernik ?

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Model: CRX del Sol
Wysłany: 30 Sierpień 2006, 17:34   

Tomaz chybna chciałeś napisać że akryl jest twardszy.

I tak jak napisał Hudy, akrylem to maluchy malowali, stare fiaty i polonezy. To nie lakier na Hondę. Za nim idzie że jest tani, ale ... jak dla mnie ta opcja totalnie odpada.

Normalna droga to dobry podkład, kolor i clarlack.

Z tego co zasłyszałem przy malowaniu mojego auta poprzedniego... im więcej claru tym większa głębia koloru.

Weź sobie jakąś ładną perełkę, jak Ci już kiedyś mówiłem przeglądnij paletę Skody, mają eleganckie lakiery. Golfa malowałem też lakierem Skody i niby niebieski zależnie od swiatła albo był totalnie fioletowy albo wręcz zielony. Moja solka też ma lakier skodowski (Black Magic Pearl '06 - w Superb i Octavii był wtedy tylko i to za dopłatą ;) ), niby czarna a... chyba sam widziałeś, a jak nie to zapodam fotkę ;)

Miecia 

Marka: Audi A4 1.9 TDI
Wysłany: 30 Sierpień 2006, 18:21   

jesli moge cos doradzic to nie bierz perły potem przy pierwszej naprawie lakierniczej zobaczysz jaka jest perła wspaniała :evil: weź normalny lakier lub metalic bo z tego co się orientuję to jest dużo tańszy i twardszy!!!

Tomaz 

Wysłany: 30 Sierpień 2006, 20:59   

No dobra od akrylu mam sie 3mac z daleka (potwierdzaja to tez chopokoi z CivicKlub), czyli podklad + baza + lakier.
Co do koloru to zrobie Miecia tak jak mowisz wezme zwykly czarny ew. zastanowie sie na metalem, ale watpie, patrzylem po autach i duzo teraz nowych aut ma czysty czarny kolor.
hudy05 napisał/a:
Ps. tanio maluje ten lakiernik ?
ten z ktorym gadalem powiedzial ze w 1000zl sie zmieszcze za samo malowanie jak mu material dostarcze (koles to Hondziarz, ponoc malowal paru chlopakom fury i polecaja go, na jednym ze spotow sie z nim zgadalem), mam na mysli jeszcze jedengo ktorego duzo ludzi poleca i u ktorego chyba bardziej bym chcial to robic (sąsiad raczej nie bedzie parrtaczyl :-P ), ale musze zajechac zapytac ile by policzyl za samo malowanie. Wszystko powinno sie wyjasnic w tym tyg. a fure zamierzam odstawic tak od 10 do 24.09 :mrgreen:

DUSZA 
D.O.M.I.N.A.T.O.R

Marka: BMW
Model: 3
Wysłany: 30 Sierpień 2006, 22:17   

Tom niezastanawiaj sie nad innym lakiernikiem......do Romaniuka je daj i mówie ci ze bedziesz zadowolony.....jeszcze nikt na niego złego słowa niepowiedział co chodzi o robote a to o czyms swiadczy chyba że ktoś ma pewniejszego lakiernika choć watpie.pozdrawiam

Mruwa 
Już niedługo...

Wysłany: 1 Wrzesień 2006, 19:10   

No Mirek jest dobry ale on sam chybe tego nie maluje Duszyczko... Tak czy inaczej Golfa mu pomalowali ładnie... Jak Tomek chce to mamy dobrego gościa w Tarnowskich malował min. BMW w kameleonie od 9 i oststnio Delfinowi Astre... W obu przypadkach bezbłędna robota... Zreszta co do BMW sam wiesz... Pozdrawiam. Ja po zimie wstawiam tam moją... A o jego fachowości świadczy fakt że na warsztacie często można zobaczyć takie auta jak nowe BMW (to od Janka ta nowa 5 też była tam malowana)

Tomaz 

Wysłany: 2 Wrzesień 2006, 00:04   

Przy wyborze kierowalem sie 2 czynnikami:
1 cena, z Mirkiem dogadalem sie na dobra wg mnie kwote za malowanie calego auta
2
DUSZA napisał/a:
jeszcze nikt na niego złego słowa niepowiedział
czyli opinia niezaleznych ludzi

to czy n to maluje czy Św. Mikolaj to juz nie moja dzialka. Wazne zeby zrobil to tak jak zawsze czyli dobrze, gdybym chcial przeznaczyc na malowanie tyle i mi mowiles to tak jak ci powiedzialem juz dawno auto by stalo w DAMCAR, albo innym renomowanym zakladzie.

Odpowiedz do tematu