Strona główna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osiągnięcia | Zloty | Galeria

Użytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Następny temat
Lakierowanie plastikow
Autor Wiadomość
Seba OBR
OBRSO

Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 19 Listopad 2009, 14:54   

DYDAK23, ja Ci powiem tak. pomalowanie tego elementu na jakiś kolor wcale nie będzie dobrze wyglądało (według mnie). Jak już to w kolorze czarnym bo:
1. będzie wyglądało w miarę estetycznie
2. nie będzie się odbijać w szybie
ja uważam że żeby to miało wygląd to musiałoby być albo obszyte albo flockowane. jeśli nadal upierasz się przy malowaniu, to przede wszystkim musiałbyś baaaaardzo dobrze odtłuścić deskę bo na pewno używasz środka nabłyszczającego. plastiki najlepiej maluje się nie używając podkładu. właśnie tak, wystarczy dobrze odtłuścić, przejechać papierem wodnym jeszcze raz wyczyścić i malować. jeśli chciałbyś malować i zachować strukturę deski to tylko i wyłącznie kompresorem. przy malowaniu używasz wtedy dużo powierza i mało farby żeby nie zrobić zacieków, a przy chropowatej desce żeby nie zalać struktury bo wtedy wypełnione miejsca będa ciemniejsze no i wygląda to jak zaciek.

na koniec dodam, że samo zrobienie deski nie wystarczy, jak dla mnie to musi być rzeźba środka bo samo pomalowanie deski bez żadnych modów to troche mało

Google 

Marka: FSO Polonez
Model: Caro
Wysłany:    Reklama Google

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Marka: Honda
Model: CRX del Sol
Wysłany: 19 Listopad 2009, 16:51   

no Seba ma racje chyba. Malowanie desek w kolor to średni pomysł biorąc pod uwagę że u mnie np czarną pseudoskóre na niej tak odbija w lecie światło że mało widać w szybie.

Ale to rzecz gustu, ja tam bym osobiście całej dechy nie malował, lepiej flock albo materiał.

czerwony_spioch
[Usunięty]

Wysłany: 19 Listopad 2009, 17:33   

ewentualnie mat.

żartuje.

zgadzam sie z przedmówcami jedno to kwesia odbijania a druga to kwestia jak lakier zacznie pękać, może jakaś folie carbonowa albo inne szmery bajery jak flockowanie.

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Wysłany: 19 Listopad 2009, 21:16   

oooo... Dydak oglądałeś folię carbonową z 3M którą Paweł ma na masce,dachu i klapie?

nei wiem kurde jakoś mi też to malowanie średnio pasuje :/ nie chciałbyś czymś obić jednak?

Skoti 
Menager

Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 19 Listopad 2009, 21:17   

już pisałem że malowanie to zły pomysł :)
www.utlime.pl
Identyfikator Tlen

DYDAK23
[Usunięty]

Wysłany: 19 Listopad 2009, 22:08   

chciałbym obszyć ale to spory koszt patrząc na malowanie to wydatek np 100zl lakier podkład itp. Kocos z IC radzi mi aby walnąć to w welurze ale koszt 140x70cm to 45zl :/:/
(ale jak już to bym zrobił cały środek) :

alkantara jeszcze droższa:

a czy malowany środek (ten co na fotce) + skora w bagaju + kolor budy taki jak PUG 206, aż tak źle by wyglądał ???

chyba ze macie jakieś tańsze materiały, którymi mógłbym objechać cały środek, a efekt byłby dobry? sol carbona bym chciał tego co ciapol ale niestety fundusze nie pozwalają . . . już pisałem do 3M o sponsoring ale cisza :/:/:/

Seba OBR 
OBRSO

Marka: FSO Polonez
Model: Caro
Wysłany: 19 Listopad 2009, 22:24   

DYDAK23, obijać możesz eko skórą. ewentualnie alcantare zamawiaj na allegro od nich:

http://www.allegro.pl/sho...php?uid=3832042

mają 2 nicki ale drugiego teraz nie pamiętam. wszystko sam oblepisz. ja sobie całą tapicerkę z eko skóry zrobiłem w poldku poprzednim. wyglądało to tak:

pod eko skóre jeszcze możesz dać cieniutką gąbkę, wtedy lepiej się to prezentuje bo nabiera "grubości"
poza tym polecam od nich klej BONATAP do pianek poliuteranowych. łapie wszystko i trzyma jak sk... :)

http://obrgarages.pl/html

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Wysłany: 19 Listopad 2009, 22:26   

wiesz... przeważnie niestety jest tak że albo tanio albo dobrze :/

welur hmmm całkiem spoko, alkantarka nawet bardzo z tym że dobrej jakości jest droższa od skóry no i jasna to samobójstwo pod względem utrzymania (wiem bo Lancia prawie cala w jasnej alkantarze jest).

Co do kleju przy skórach i eko to polecam Bonaterm. Zrobiłem butaprenem podsufitkę i słupki, a po tygodniu w słońcu na słupkach miałem blazy a sufitka spadła mi na głowę.

Zrobiłem Bonatermem i wszystko zajebiście trzyma :D

PS z pianką uważaj, pytałem tapicera kiedyś i powiedział że pianki na plastiki raczej nie.

DYDAK23
[Usunięty]

Wysłany: 19 Listopad 2009, 22:36   

qtwa zaciekwila mnie ta alkantara i kolorek taki jak w tym PUGU 206 SOL czy taki kolorek tez bylby trudny w utrzymaniu? co muslicie deske z twingola to chyba troche by bylo roboty zeby w alkantarze zrobic? :

http://www.allegro.pl/ite...ozdzielcza.html

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Wysłany: 19 Listopad 2009, 23:41   

wiesz co te dwa wgłębienia w gornej części deski to będzie problem :/

Odpowiedz do tematu