Wysłany: 23 Lipiec 2008, 12:46 Wyższe stawki mandatów-Znikną za to punkty karne!!
Policja chce,by jeszcze w tym roku zaczęły obowiązywać wyższe stawki mandatów.Znikną za to punkty karne.
Wyższe mandaty mogą poskromić brawurę na drogach,ale muszą być przede wszystkim skutecznie egzekwowane-uważa Helmut Musioł,szef Kędzierzyńsko-kozielskiej drogówki.Jeśli nad kierowcami będzie wisiał bicz w postaci wysokiej kary,wówczas dwa razy się zastanowią,zanim wcisną w podłogę pedał gazu.
Potwierdza to fakt,że za granicą Polacy przestrzegają przepisów,bo boją się właśnie wysokich mandatów.
Na przykład podwoją się mandaty za przekroczenie prędkości,wzrosną też kary za przejazd na czerwonym świetle czy za parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych.Jeśli posłowie go przegłosuja,może zacząć obowiązywać jeszcze w tym roku.
W przyszłym roku w Polsce ma być już ponad 700 fotoradarów,nowością będzie też to że kary będą nakładane na właścicieli samochodów a nie kierowców.
A tak wzrosną mandaty:
Przejechanie na czerwonym świetle - od 300 zł do 500 zł
Za parkowania auta na kopercie i na miejscu niepełnosprawnych - 500 zł
Jazda autem bez świateł - 500 zł
Jadąc rowerem bez świateł - 100 zł
Za przekroczenie prędkości - do 1000 zł (Jeśli na tym wykroczeniu zostaniemy złapani co najmniej 5 razy w ciągu pół roku,to każdy kolejny mandat będzie kosztował aż 2000 zł)
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 23 Lipiec 2008, 13:14
z czerwonym światłem, jazdą bez swiatel a już na pewno parkowaniem na meijscu dla niepełnosprawnych się zgodzę w 100%
Co do reszty... to teraz właściciel naprawdę szybkiego i drogiego auta bedzie miał w dupie przepisy bo jeśli kogoś stać na merca czy porsche za 300tyś to mandat w wysokości 2tyś nie zrobi na nim najmniejszego wrażenia.
Marka: Honda Pomógł: 2 razy Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 23 Lipiec 2008, 15:12
Mi się udało wyczytac że jeśli nie spłaci się mandatu do 7dni to będzie trzeba zapłacic 2 razy tyle. Jak dla mnie to jest chore ale może się okazać skuteczne. Korupcja tylko zwrośnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum