Wysłany: 1 Luty 2009, 23:03 Kamery policzą prędkość
Jadąc z Dąbrowy na Olkusz zauważyłem sporo nowych małych, białych kamerek.
Poszperałem i o to co znalazłem:
Policja może mieć nowy sposób na kierowców jeżdżących zbyt szybko. Trwają właśnie testy systemu, który potrafi m.in. nagrywać samochody i zliczać średnią prędkość aut. Jeśli okaże się ona za duża, kierowcy będzie groził mandat.
W ramach projektu Connect na odcinku ok. 60 km dróg krajowych nr 7 (do Krakowa), 8 (kierunek Tomaszów Mazowiecki) i 50 (obwodnica Mszczonowa) w województwie mazowieckim zamontowano kamery na specjalnych rusztowaniach w formie bramek.
W momencie gdy samochód mija bramkę, jest nagrywany, a system rozpoznaje tablicę rejestracyjną auta i na tej podstawie możliwe jest wskazanie właściciela pojazdu. Kolejne kamery znajdują się kilka kilometrów dalej i ponownie rejestrują auto. Następnie system sprawdza czas, w jakim samochód pokonał dany odcinek i wylicza średnią prędkość. Jeśli jest ona większa od maksymalnej dozwolonej prędkości na danym odcinku (np. 112 km/h przy ograniczeniu do 90 km/h), kierowca może spodziewać się mandatu.
Tego typu rozwiązania stosowane są m.in. przez Szwajcarów i Austriaków na autostradach i w tunelach, a przez Niemców i Brytyjczyków na wybranych drogach. W Polsce odbyły się kiedyś próby systemu kamer zliczającego średnią prędkość na jednym z warszawskich mostów, ale póki co nie został on wprowadzony do użytku.
Na razie system Connect jest tylko testowany przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad. Głównym zadaniem systemu jest zapewnienie bezpieczeństwa i płynności ruchu. Chodzi m.in. o przewidywanie zmian (załamań) pogody i przeciwdziałanie ich skutkom, organizowanie akcji zimowego utrzymania dróg z wystarczającym wyprzedzeniem i ostrzeganie przed niebezpiecznymi sytuacjami takimi jak: zatory, mgła, gołoledź, boczny wiatr, wypadki czy roboty drogowe.
System pozwoli też na informowanie podróżnych o prognozowanym czasie przejazdu przez konkretne odcinki z uwzględnieniem ewentualnych korków oraz na regulowanie płynności jazdy poprzez sugerowanie prędkości w konkretnych punktach drogi, a w razie wystąpienia korków umożliwić skierowanie ruchu objazdem. Do przesyłania danych z dróg zastosowano łączność Fot. Tomasz Szmandra GPRS/EDGE na platformie GSM.
Marka: Honda Pomógł: 2 razy Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 1 Luty 2009, 23:17
Jak to wprowadzą to sprzedam prawko....
Nie że jestem wariatem czy piratem ale ilość wyjazdów z pracy nauczyła mnie wiele i ta średnia prędkość prawie zawsze jest większa od dopuszczalnej.
Marka: Toyota
Model: Corolla E12
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 1 Luty 2009, 23:59
Dla niektórych by to się przydało Ale dla większości kierowców to będzie śmiech na sali Najlepiej to niech od razu zabronią poruszania się pojazdami mechanicznymi Niewiędzą co już wymyślać,lepiej by się wzieli za rozbudowe dróg...
Marka: Toyota
Model: Corolla E12
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 2 Luty 2009, 00:06
Bo taka prawda.Ja rozumie każdemu może zdarzyć się przekroczenie prędkości,ale bez przesady jak co jakiś przejechany oddcinek trzeba zwalniać by zdjęcia niedostać a jeszcze teraz takie kamerki.Człowiek nieraz na centrum szybciej piechotą zachodzi niż dojazd autem Może wszyscy przeciepniemy się na maluchy wtedy takie pułapki nie bedą nam groziły Jak dla mnie to troszke przesada
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 2 Luty 2009, 08:03
speed trap...
wydają kasę na kolejne badziewia do męczenia kierowców zamiast zainwestować w poprawę dróg i tym samym podniesienie bezpieczeństwa.
Jeden normalny fotoradar kosztuje 300.000 pln, ciekawe ile kosztuje taki system i czemu tej kasy nie przeznaczono na podniesienie o 200% ilości budowanych autostrad czyli dobudowanie jakichś kolejnych 20metrów
rozumiem w miescie, rozumiem na jakis trasach gdzie maja dostep piesi. Ale zeby na ekspresówkach i autostradach stawiac radary, to ich troche pogieło. a gdzie sie podzieje stary widok poldka i misiaczka suszacego co sie da. przeciez to maja byc szybkie trasy, mysle ze nic takiego nie wprowadza bo co z tego ze kamera poda czas i predkosc bedzie trzeba kalkulowac. jechałem ostatnio w opolu i podobnie jak u nas przy tunelu jest stały monitoring to w opolu przed wjazdem na a4 monitoruja sytuacje na drodze. ma to sens a pewnie to kolejny straszak jak i to ze fotoradary beda kontrolowac równiez gdy juz kierowca minie jego wysokosc. przeciez w takim badz razie serwis takiego mechanizmu bedzie musial byc przeprowadzany co miesiac $$ i gdzie w obecnych budkach dla ptaszek miejsce na takie cos. czyzby wymiana na nowe sie szykowala. Napewno warto zwalniac bo nie wiadomo kiedy ptaszek przeleci ale sensu to nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum