Witam...
Posiadam Vw II z silnikiem 1,6 i zamontowalem sobie 3 miesiace temu sportowy tlumik.
Przejechalem na nim ok 7 tys km.
Ale nie mam jeszcze tego ladnego odglosu tzw basu :grin:
Jest ale nie zadowalajacy mnie :jezor:
Jezdze na gazie i moze to jest przyczyna.
Myslalem zeby zalozyc strumienice zeby poprawic efekty basu ale czy to pomoze ??
I czy na przegladzie przejdzie mi bez problemu ??
Jak przejezdzam kolo jakiegos sportowego auta to az mi w uszach brzmi ten bas od kolesia :jezor: a ja takiego nie mam dlaczego ??
czekam na komentarz ekspertow :jezor:
Pozdro
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 24 Luty 2007, 16:14
Strumienica kompletnie nic nie pomoże. Nawet gdybyś założył dobrą strumienicę to jedyne co usłyszysz to charakterystyczny świst przy wyższych obrotach.
1) Jakiej firmy założyłeś tłumik końcowy?
2) Zależy Ci na tym żeby głośno buczał czy miło mruczał, bo jak pewnie wiesz to nie o to chodzi żeby ludzie słyszeli jak o 2 w nocy przejeżdżasz przez świony, ale o to żeby z rury wydechowej wydobywał się miły basowy dźwięk.
Jak widzę masz golfika, zaraz wrzucę na youtube filmik z mojego mk1. Miałem tam założony oryginalny niemiecki tłumior dedykowany pod g60. Bylem z niego max zadowolony! Auto przyjemnie mruczało, mocny bas, a do tego na luzie grało ciszej niż na seryjnym wydechu!
Także podsumowując. Jeśli chcesz mieć głośne buczenie jedź na giełdę i kup jakiś KM za 200zł, jeśli zależy Ci na gustownym, tuningowym brzmieniu zainwestuj w lepszej jakości wydech.
[ Dodano: 24 Luty 2007, 16:41 ]
Mam jeszcze klekoczace zawory w silniku moze to jest tez przyczyna :?:
Moze mam za slaba kompresje :?:
Jka to sprawdzic :?:
Marka: Volkswagen
Model: Golf II
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 24 Luty 2007, 18:19
Ja tez mam taki sam tlumik jak Ty
Jak go zalozylem to z poczatku nie bylo róznicy czy sportowy czy seryjny
ale po przejechaniu juz tys km slyszalem ładny bas
moze Twoj tłumik sie jeszcze nie przepalił
_________________ na początku był chaos potem ktoś stworzył GOLFA :D
na filmiku kopci bo był przed regulacją gaźnika jeszcze i przy pewnych obrotach tłumik lekko rzęził bo był źle umocowany.
Ale wydech chodził naprawdę miło. Cicho i basowo z lekką nutką przy gwałtownym dodaniu gazu. W samochodzi ktory mam teraz jakiś idiota wsadził nędzny tłumik i buczy to jak k@!@ mać, dlatego jeśli się zastanawiasz...dozbieraj kasy i kup coś porządnego.
Co do strumienicy to nie zakładaj jej.
Nic Ci ona nie da i to tylko daremnie wyrzucone pieniądze. Uwierz mi bo sam mam założoną, ale zrobiłem to tylko dlatego bo miałem w miejscu katalizatora wsadzone coś co do końca nie widziałęm czym jest. Strumienica nie zaszkodzi ale praktycznie nic nie daje.
Chyba że chcesz odetkać ukł. wydechowy, to wtedy wyrzuca się katalizator i albo wstawia się pustą rurę w przelot, albo strumienicę która wygląda jak katalizator ;) żeby mieć spokój na przeglądach.
Marka: RENAULT
Model: Thalia 1.2 16v
Miasto: Świony
Wysłany: 19 Marzec 2007, 23:05
daniello napisał/a:
[ Dodano: 24 Luty 2007, 16:41 ]
Mam jeszcze klekoczace zawory w silniku moze to jest tez przyczyna :?:
Moze mam za slaba kompresje :?:
Jka to sprawdzic :?:
Po pierwsze:
Zamiast pakować w tłumik zrób silnik.
Dwa:
Strumienicy nie kupuj bo to badziew strata kasy a w najgorszym wypadku może ci zmulić silnik (zmiana ciśnienia spalin w ukł. wydechowym).
Trzy:
Zamiast kupować inny tłumik wolałbym pozostać przy obecnym a wzamian wsadzić lepszy kolektor wydechowy jesli takie są dla twojego silnika.
Cztery:
Nie wiem jak to jest w Golfach ale jak masz środkowy tłumik (tzn jeśli masz 3 tłumiki to chodzi mi o drugi) wsadż w jego miejsce przelotowy aluminiowy.
Pięć:
Kupuj tłumiki dedykowane dla danego modelu auta, nie uniwersalne, coś do wszystkiego jest do niczego.
Sześć:
Nie usuwaj katalizatora, niestety mieszkamy na Śląsku zapiżdziałym bo brudnym, wystarczy mi że musze wdychac smrody z DTŚki i z ledwo jeżdżącego autobusu 201.
Witam wszystkich:]
Jak mowa o tłumikach to tez mam pytanko.
Niedawno kupilem pietnastoletnią betlejemke 316I i cos mi moj tlumik przebija, no jedym slowem musze go wymienic, przynajmniej tak mi sie zdaje i tak mi powiedzieli na przeglądzie.
Ma ktos może jakies rady co do wyboru firmy i rodzaju. Jak czytałem wyżej to chodziło by mi raczej o miłe mruczenie.
Z góry dzieki i pozdrawiam!
czerwony_spioch [Usunięty]
Wysłany: 4 Marzec 2009, 09:56
Kota do bagaznika, jak mu nie dasz pozywienia to bedzie mruczal. Moze nie bedzie to mile ale mruczenie gwarantowane. Jakbys poczytał to wyzej to koledzy wskazuja na KM. Mruczenie bywa ale wytrzymalosc jak to w tłumikach sportowych.
Niop z kotem juz prubowalem no ale slabo mruczał, tak troche lepiej go slychac jak snieg stopniał i dziurska wyszly no ale to troszke malo.
Mam KM ale nie wiem czy nie sprubować czegoś innego...
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 5 Marzec 2009, 08:25
KM to takie trochę... :/ nie jestem przekonany.
Żeby mieć takie fajne mruczenie musiałbyś poszukać najlepiej czegoś oryginalnego do BMW, może z Mki można coś fajnego wytargać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum