Strona główna | Forum | Klubowicze | Nasze auta | Osiągnięcia | Zloty | Galeria

Użytkownicy | Szukaj | Pomoc | Rejestracja | Zaloguj | Statystyki

Poprzedni temat :: Następny temat
Tworzenie nowej tapicerki - jak sie do tego zabrac?
Autor Wiadomość
JamalBIG

Miasto: Świnoujście
Wysłany: 27 Marzec 2008, 13:26   Tworzenie nowej tapicerki - jak sie do tego zabrac?

Witam

Moim 'pojazdem' jest Renault Kangoo, zapewne wiecie jak to auto wyglada w srodku - tandetne plastiki zakrywajace tylko srodki drzwi a reszta to zimny metal... Dlatego chcialbym wykonac 'zabudowe' tych zimnych obszarow ale nie wiem jak sie za to zabrac... Znacie moze jakies strony ktore podpowiadaja jak wykonac taka tapicerke? (chodzi mi w szczegolnosci o to jak wykonac stelaz do ktorego bede mogl dopasowac mate szklana a ta po zamontowaniu ostawala od blachy o 1,5-2cm).

Bylbym wdzieczny za zrozumienie z pomoc...

Pozdrawiam

Google 

Marka: Kangoo
Wysłany:    Reklama Google

Ojciec 

Marka: Seat
Model: Leon 1P
Miasto: Świerklaniec
Wysłany: 27 Marzec 2008, 15:59   

Może np kupić drugie boczki z kangu, odciąć górną cześć tyle ile potrzebujesz i połączyć z oryginalnym boczkiem. Później szpachla żeby wszystko było równe. Na koniec zostaje pomalować plastiki lub obszyć flokiem, skóra czy czym tam sobie wymyślisz.

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Marka: Honda
Model: CRX del Sol
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 27 Marzec 2008, 16:00   

Chętnie pomogę, teoretycznie temat mam przyswojony ;) w praktyce tylko trochę ale forum w tym temacie w Polsce nie znajdziesz ;)

Powiedz mi tylko jedno, czy chodzi Ci o informacje dotyczące tapicerowania czy tworzenia zabudów i kształtów z włókna?

PS stelaż tego typu wykonasz z cienkich profili z mdf'u

Przejrzyj dokładnie to forum http://www.fiberglassforu...isplay.php?f=13 dla mnie to prawdziwa biblia.

A tu jest temat po którym nie umiem spać http://www.fiberglassforu...read.php?t=3155

JamalBIG 

Wysłany: 27 Marzec 2008, 19:13   Zabudowa

Chodzi mi tylko o tworzenie ksztaltow i zabudow bo z tapicerowaniem mam juz doswiadczenie ktore mysle ze mi wystarczy...

Pozdrawiam i dzieki za podjecie tematu

[ Dodano: 27 Marzec 2008, 20:33 ]
i jeszcze jedno: wiecie czym to jest pokryte? (nie jest to zaden material, pewnie jakas farba albo srodek...)

sol 
Administrator
Capo di tutti capi

Marka: Honda
Model: CRX del Sol
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 27 Marzec 2008, 21:02   

no to z kształtami i zabudowami jest prosta sprawa, mdf + tkanina + wzmocniona kilkoma warstwami mat szklanych + żywica. Potem wypełniacz i jazda.

Generalnie robisz tak, główne punkty i podpory konstrukcji z mdf'u. Potem na konstrukcję naciągasz tkanine, najlepiej jakaś elastyczna syntetyczna tkanina o gładkiej fakturze (normalnie z pasmanterii). Jedziesz żywicą, później nakładasz maty szklane i znowu żywica pędzelkiem. Po wyschnięciu wypełniasz ubytki wybranym wypełniaczem. Wszyscy znają szpachlę chociaż jest z tego co wiem kilka innych tego typu materiałów. Szpachli masz 3 rodzaje od tej która najciężej poddaje się obróbce ale jest bardziej wytrzymała czyli szpachli z włóknem szklanym, później normalna szpachla, na koniec wykończeniowa która bardzo łatwo się obrabia. Jak już wszystko mega ładnie wyszlifujesz to lakierowanko i git <ok>

Tutaj masz prosty tutorial na skrzynię http://www.gadrivers.net/~dwicker/fiberglass.html

Ta sama zasada obróbki z innymi rzeczami. Jeśli chodzi o jakieś wymyślne kształty to przejrzyj forum i temat który podałem Ci wcześniej, tam naprawdę jest wszystko.

jesli miałbym przed czymś przestrzec to tak: nie nakładaj kolejnej warstwy mat i żywicy jeśli poprzednia warstwa nie jest ani jeszzce mokra ani już wyschnięta ;) czyli dajesz albo od razu, albo jak wyschnie...ja się raz pospieszyłem i poszedł dym z tego :lol: <lame> i jeszcze położyłem na słońcu żeby szybciej wyschło :lol:

to raz, dwa tkanine mocuj do mdf zszywaczem tapicerskim, unikniesz wielu problemów, trzy nie używaj rajstopy zamiast tkaniny o której pisałęm. Kilka takich opinii słyszałem jakoby była to dobra sprawa ale uwierz... nie jest ;) Aha przy łączeniu żywicy z plastikiem jest kilka zasad których się trzeba trzymać, przede wszystkim plastik nie może być gładki i musi być super odtłuszczony.

PS co do foty to stawiałbym na jakiś lakier strukturalny

JamalBIG 

Wysłany: 27 Marzec 2008, 21:46   

Masz moze jakies propozycje jak wykonac 'zabudowe' calkowita tych drzwi? Chodzi mi dokladnie o stelaz aby 'obudowa' drzwi pokrywala sie ladnie z gorna krawedzia uszczelki pod szyba... MDF mysle ze sie do tego nie nadaje bo nie jest elastyczny...

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu