Ojciec
Marka: Seat
Model: Leon 1P
Miasto: Świerklaniec
Wysłany: 31 Marzec 2008, 14:22
No to się wtrącę bo mam podobny silnik
Moc da się podnieść nie zmieniając silnika. Masz 2 sposoby :
1) chip- tuning- przy silniku benzynowym doda Ci ok 8-10% mocy. W twoim przypadku będzie to około 5,2-6,5 konia - koszt spory 1000zł albo więcej. Tak więc inwestycja całkowicie nie opłacalna
2) zmiany mechaniczne - nowe tłoki, wałki, wydech, dolot, koło zamachowe itd. W moim przypadku wymiana tłoków, 2 wałków, odchudzenie koła, zmieniony wdeche ( robiony pod konkretny silnik ) dała mi około 30 koni. Cena takiej zabawy to 4 tyś części robione w USA na zamówienie ) montaż wszystkiego na miejscu.
Ewentualnie jeszcze opcja 3. Kupić np kangu w angielskiej budzie po uderzeniu w tył lub bok, takie auto można stosunkowo tanio dostać. Oczywiście kupujesz kangu z większym silnikiem. Przekładasz z rozbitka wszystko co jest potrzebne do Twojego auta, resztę sprzedajesz na złom, części itd
Macie moze linki do jakis stron dotyczacych takich przerobek aut (wymiana tlokow, walkow itp.) dla niezbyt doswiadczonych bo siedze bardziej w elektronice niz w mechanice a chcialbym malymi krokami sam przerobic auto i sie czegos nauczyc...
Ojciec
Wysłany: 31 Marzec 2008, 19:14
Kolego ale jak byś sam chciał przerobić tłoki, wałki itd.... to trzeba zrobić wszystko od podstaw a wątpię żebyś miał taki sprzęt w domu. Albo robisz na zamówienie, albo kupujesz sportowe. Co do kupowania to raczej z cudem graniczy to że dostaniesz sportowy wałek czy tłok do Twojego silnika, coś o tym wiem bo sam wiele czasu spędziłem na telefonie w poszukiwaniu tych części. Tak że zostaje produkcja na zamówienie.
Macie racje, poszperam jeszcze w necie i poszukam jakiegos troche wiekszego silnika... A jeszcze jedno pytanie laika - im wieksza pojemnosc silnika tym latwiej go 'wzmocnic'? np silnik 1.9 od megane...
Ojciec
Wysłany: 31 Marzec 2008, 20:50
Chodzi Ci o to czy z 1,9 wyciagniesz więcej niż z 1,2 ? Mi się wydaje że będą to wartości zbliżone, czyli mając 1,9 i robiąc te same przeróbki wyciągniesz mniej więcej tyle samo koni co przerabiając tak samo 1,2.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum