Wysłany: 26 Grudzień 2006, 11:52 Jak zrobić piękną zabudowę car audio
Więc...
plan jest ambitny, gdy mój bagażnik zostanie uszczelniony rozpoczynamy prace nad jego miłą zabudową. Szczegółów na razie nie podaję ;) ale mam kilka pytań.
1) Po pierwsze jak obliczyć pojemność pudła dla głośnika basowego.
2) Czy i gdzie zapodać bass reflexy.
3) Czy 'pudło' dla głośnika zamykać całe czy z mdf'u robić tylko konstrukcję i elementy utwardzające cała konstrukcję jak np tutaj
4) Aha i jeszcze jedno, czy dobrze myślę że potrzebuję:
płyty mdf, żywicę z utwardzaczem, szpachlę poliestrową i szpachlę wykończeniową.
Czy jeszcze coś? Nie wiem jak z materiałem który potem się utwardza żywicą, czy moze to być zwykłe płótno czy musi być jakaś specjalna tkanina. Czy mdf kleić czy zbijać... tego typu pierdoły które musiałbym wiedzieć zaczynając pracę.
Marka: HONDA
Model: CIVIC COUPE
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 26 Grudzień 2006, 20:55
1. Jezeli to skrzynka to normalnie obliczasz objetosc tej skrzynki czyli mnozysz wszystki boki przez siebie szerokosc wysokosc i glebokosc. Gorzej jest jezeli masz skrzynie o dziwnym ksztacie ale tu rowniez pomoze tylko matematyka.
2. Jezeli zalezy Ci na niskim basie a napewno :D to tylko Bass Reflex. Najlepiej je dac na plycie czolowej. Co do BR to wiesz ze musisz go obliczyc pod glosnik i skrzynke bo jak zle zestroisz to bedzie zle gralo a w ostatecznosci mozesz sie pozbyc glosnika.
3.Sol od kumpla kiedys slyszalem bardzo fajne stwierdzenie bardzo proste i bardzo madre :
"im grubiej tym lepiej"
Najprosciej jednak zrobic skrzynie z MDF-u a potem to obudowac zywica i szpachla.
MDF najlepiej kleic i laczyc na wkrety a krawedzie wewnatrz skrzynki dodatkowo zakleic silikonem badz klejem na cieplo. Wtedy skrzynka jest nie do ruszenia.
Co do materialu do zywicy to moim zdaniem plotno jest ok.
Chyba na razie tyle :)
Znam fajna stronke z montazami jak ja znajde to wstawie link
Marka: HONDA
Model: CIVIC COUPE
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 27 Grudzień 2006, 15:58
sol napisał/a:
ja z tego nic nie wiem
a ty myslisz ze ja wiem
bawilem sie tym kiedys dawno i brakowalo mi parametrow glosnika i tez spasowalem.
Ale napisz parametry to pobawie sie jeszcze raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum