Wysłany: 10 Czerwiec 2010, 18:44 Pomoc przy wyborze auta
Witam, jak już się wcześniej chwaliłem, udało mi się zdać prawo jazdy. No więc teraz przyszedł czas na zakup swojego pierwszego samochodu ;)
Trochę w tym siedzę, ale Wy macie większa wiedzę na ten temat, dlatego zwracam się do was z prośbą, zapytaniem, co wybrać na początek. Chodzą mi po głowie mw takie autka:
1. Opel Corsa B
2. VW Golf III
3. Fiat Brava
4. Honda Civic V
5. Daewoo Lanos
Szukam autka tak do 5.000 - 6.000 PLN i żeby nie były z nim za duże wydatki.
Jak byście mogli napisać coś od siebie, co sądzicie o tych autach? Nie wiem, spalanie, awaryjność.. może coś doradzacie a może odmawiacie? Mogą być też wasze propozycje :D Liczę na waszą szczerą pomoc :))
Jak na razie najbardziej kręci mnie Corsa (a najlepiej od Palmy (mateusz3120)) ;D
Marka: Honda
Model: Civic Coupe
Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 10 Czerwiec 2010, 19:28
Opel Corsa
ZALETY:
- fajna baza pod przeróbki
- tani w eksploatacji
- silniki raczej bezawaryjne (reszte moze niech dopiszą Seba i Mateusz)
WADY:
- korozja
- słabe silniki seryjne
VW Golf III
ZALETY:
- dobrze zrobiony (cult, german) potrafi zamieść
- silniki diesla - niskie koszty eksploatacji
- tanie czesci
WADY:
- różne opinie krążą o golfiarzach ( )
- jest tego sporo na naszych drogach
- korozja
Fiat Brava
ZALETY:
- ładna sylwetka (?)
WADY:
- Bravo i Brava prawie pogrążyły marke ze względu na awaryjność o ile sie nie myle
- drogie części
- Fiaty i ich jakość wykonania uchodzą za .... nienajlepsze
Honda Civic V
ZALETY:
- genialna baza do modzenia
- tania eksploatacja
- niskie spalanie
- fajna, agresywna sylwetka
- jak trafisz na zadbany egzemplarz bedzie śmigać do końca świata
WADY:
- ....no właśnie, jak trafisz na taki :D
- KOROZJA!!
Daewoo Lanos
ZALETY:
- tania eksploatacja
- dobre autko na początek (?)
WADY:
- ciężka baza do przeróbek
Jak ktoś ma (a myśle że macie jakieś dodatkowe WADY/ZALETY) coś do dopisania, to dopisujcie. Wszystko tu to tylko moja subiektywna opinia. Każde z powyższych aut ma jakieś plusy (no może poza Bravo hehe). Powodzenia w podejmowaniu wyboru i GRATULUJE zdania prawka!!
dzięki Staz!
widzisz, napisałeś, że Lanos tani w eksploatacji.. ja znowu słyszałem że to duuużo pali..
10, 11l/100km. Ale nie wiem czy to prawda. Nie miałem styczności z tym autem..
Jeszcze kiedyś widziała mi sie Astra w hatchbacku. (dalej mi się widzi). Osobiscie mam Opla Astre I (tz tata :P) i kurde.. fest zadowolony jestem. Sprowadził z Niemiec i tylko leje benzynę. Chwali fest!
_________________ Posłuchajcie warszawiacy, pyry i krakusy! Mówię wam, że chłopaki z DECADENCE to fajne karlusy!
Marka: FSO Polonez
Model: Caro Pomógł: 1 raz Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 10 Czerwiec 2010, 19:59
golf II to dobre auto, ale cięzko znaleźć dobry egzemplarz. prędzej trafisz na ładnego opla pod tym wzgledem. co do lanosów to nie jest to mit, one tak palą. poza tym lanosa bym sobie odpuścił ze względu na plastikowe wykonanie środka. Corsa jest całkiem sympatycznym autem. jest w miarę tania w utrzymaniu, zawieszenie jest bardzo wytrzymałe, silniki 1.0 i 1.2 są ekonomiczne (mój 1.0 pali 5,6 przy EKO jeździe, przy dynamicznej jeździe max 6,5l/100km||1.2 pali zawsze ok 7-8 l/100km)z tym że moim zdaniem 1.0 jest dynamiczniejszy i póki co mniej z nim kłopotów (choć opinie o tym silniku nie są ciekawe). fak faktem trzeba szukać niepognitego egzemplarza, a jak się takiego znajdzie to od razu konserwować. ja mam zdrowiutką blache. poza tym każda jedna corsa lubi pękać na słupkach przy drzwiach.
swierkol, jakby co to mój kumpel handluje autami i ma na sprzedaż astre I z silnikiem 1.4 (albo 1.6 już nie pamiętam) i seata cordobe vario z silnikiem 1.4. oba samochody mieszczą się w twoim budżecie
Tomuś wszystko pięknie ładnie :) nie chce podważać Twoich planów co do kupna auta , ale tak na zdrowy rozum... nie lepiej dzierżyć auto od Ojca i zbierać kasę aż uzbiera się na coś konkretniejszego niż kupować autko na już nie mając pewności czy dasz rade je utrzymać... Bo jak to się mówi : problemem nie jest kupić auto tylko je utrzymać... trzeba je zalać, bieżące naprawy, przeglądy itp. a do tego dojdą na pewno modyfikacje bo znam Cie nie od dziś :) a to łączy się z kosztami :) Życzę Ci jak najlepiej, ale czy warto ? Sam obrałem ta drogę ze dopóki nie będzie na konkretny wóz to pożyczam hebla od ojca
Ale to Twoja kasa i możesz ja zainwestować nawet w farmę mrówek jeśli chcesz
Takze powodzenia i gratuluje jeszcze raz zdania egzaminu :)
wiem, wiem Mody ;] dobrze gadasz. Nie mam na dzień dzisiejszy pełnej gotówki na kupno auta. Na moim "koncie" mam niecałe 1500zł + tam jakieś ojro ;/ ale jeśli nadarzy się jakaś fajna okazja, to zawsze jest możliwość pożyczenia od rodziny. Tak myślę, ze zimą dopiero będzie można konkretnie szukać auta. Na razie tylko zbieram informacje, co jest dobre, a co złe, żeby się nie wpakować ;)
jak odbiorę prawko, to pierwsze co, to do Orzegowa, a potem w trase!
_________________ Posłuchajcie warszawiacy, pyry i krakusy! Mówię wam, że chłopaki z DECADENCE to fajne karlusy!
W zimę? Mamy czerwiec... trochę się chyba pośpieszyłeś z otwarciem tego tematu :) Ale spoko. Rozumiem jesteś jeszcze w euforii po zdaniu prawka :) A co polecić to nie bierz CC ani Maruti jak mi mówiłeś :) Kieruj się w stronę Golfa/ Corsy.
Marka: Honda Pomógł: 2 razy Miasto: Chorzów/Katowice
Wysłany: 10 Czerwiec 2010, 21:38
co by ci tu powiedzieć. kupując jakiekolwiek auto musisz mieć 2tys zapasu na naprawę/wymianę podstawowych częsci jak rozrzad filtry, oleje itd. chyba że poprzedni własciciel jest ci to wstanie udokumentować.
Wiadomo że znaczna cześć aut rdzewieje i nie ma na to bata i będzie się z tym borykać. Np prezentwana Honda o nie wiarygodnie niskim przebiegu....
Zniszczona goła, najsłabszy silnik jaki był. Jak chcesz nią jeżdzic by rozwalić to kupuj ale takie zachowania nikt nie pochwali.
Golfy są niezłe ale biała czapka to podstawa(koniecznie musi być daszkiem:p)
Fiaty nie słyną z dobrej opini a wymiana łożysk w tym modelu potrafi być kosztowna.
Prawda jest taka że to różnie bywa a prawdziwej przeszłości samochodu nie odkryjesz a przebieg to wiesz. może być niski ale co z tego jeśli auto dostawała w dupe ile fabryka dała.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum