Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 7 Styczeń 2012, 19:53
a co mam odpisać ;) krytyka dobra póki rzeczowa.
Co do jakości zgodzę się w 100%, mam ciągle cholerny problem z kodekami i ogromny problem sprzętowy. Generalnie film renderowałem pod Vimeo i tam jakoś jest nieco lepsza. Stary komp, który się zawiesza z powodu temperatury przy renderingu ;D i ciągle zamieszanie z kodekami. No i ciągle się uczę, to w zasadzie mój pierwszy film który robiłem na źródłach HD.
Natomiast co do uwag Rallye odnośnie ilości efektów zupełnie się nie zgodzę. Żaden problem zarzucić film bajerami, wszystko to kwestia gustu. Do tej pory musiałem mocno działać z obrazem bo miałem syfiaste pliki na wejściu, więc mocne zabawy z kolorem i efekty żeby ukryć niedoskonałość materiału. Teraz chciałbym kręcić możliwie bez bajerów, coś efektownego na wejściu, dobre ujęcia, dobry ruch kamery i ładne kolory.
W tym filmie tylko delikatnie dłubnąłem kolor i to tylko dlatego że tego dnia była TRAGICZNA pogoda. Lało, było szaro i ciemno, a na filmie tego przygnębiającego klimatu tak nie widać.
Klaudek mi już pare razy wspominał o najlepszym i najszybszym patencie (oraz profesjonalnym jak sie okazuje-pakiet Adobe ma do wszytskiego osobne programy,Klaud nie umie zrozumieć jak ja sie moge męczyć z Vegasem):
-z programu wypluwasz uncompressed, rozdziałka,klatki itp najlepiej identico jak materiał wejsciowy. Format zalezy ,ale z takiego nagrywajła najlepiej któreś HDV albo NTSC DV
-wciepujesz to do np. Pro codera i dopiero tym nakładasz kodek i bitrate
Jeszcze nie próbowałem, nie umiem dorwać procodera
Marka: Honda
Model: CRX del Sol Pomógł: 3 razy Miasto: Świętochłowice
Wysłany: 7 Styczeń 2012, 20:46
Wiem wiem ale jak mówię... problemy sprzętowo/programowe :)
Ja to wypuściłem z Vegasa do AE w Quicktime (seria jpeg) i docelowo chciałem do h.264. Niestety w mojej 'trialowej' wersji AE nie mam h.264 ;) Stąd znowu puściłem w mov bez kompresji i szukałem Adobe Media Encoder. W miedzy czasie jednak mój komputer 3ci raz podczas robienia tego filmy wyzionął ducha (czeka mnie 3ci format, a ja już nie mam na to siły) więc ostatni render kończyłem na innym kompie za pomocą MediaCoder X64. W tym roku planuję zakup kompa z mocnym naciskiem na składanie filmów, więc mam nadzieję ogarnę jakość na żyletkę ;D, będzie się pracować szybciej i bez takich nerwów.
Mam zamiar dorobić się też slidera porządnego, a ostatnio w moich łapkach zagościł Flycam'a z którego wywazeniem jeszcze trochę walczę. Jak na razie dysponuję tylko ghetto dolly ;D które skleciliśmy ze Stazem w garażu na dzień przed imprezą
Poza tym chcę się dalej szkolić w AE bo cholernie mi się podoba i jakoś mi to chyba wychodzi. Ale z tym j.w. czekam na nowego kompa bo zabawa na plikach HD w AE na zagrzewającym się do czerwoności 3letnim laptopie core2duo 4gb ram...
Moim zdaniem filmik jest na poziomie ... nie znam sie wcale na aspektach technicznych - wad nie wyłapałem ale lubie tego typu filmy proste ale ukazujące piękno motosportu :)
Ogólnie to tak zapytam :) ma ktoś pożyczyć taką kamerkę na przyssawce >? ew. wybrać sie ze mną na małe kręcenie ? :)
I jeszcze jedno pytanie :) Od 2006 kocham sie w filmiku :
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum